Aktivnosti povodom Svetskog dana borbe protiv AIDS-a

Sremska Mitrovica- U cilju obeležavanja 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a/ SIDE i druge evropske nedelje testiranja na HIV, Zavod za javno zdravlje planira nekoliko aktivnosti.

Tim povodom, juče je u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare Sirmijum, epidemiolog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti održao edukativno predavanje na temu prevencije HIV-a. Nakon predavanja u prostorijama škole organizovano je terensko testiranje na HIV brzim testovima.

Ovom aktivnošću obeležava se druga evropska nedelja testiranja na HIV koja prethodi Svetskom danu borbe protiv AIDS-a/SIDA-e.

U ponedeljak, 01. decembra u treminu od 12-13 časova na Trgu Ćire Milekića na štandu ZZJZ organizuje podelu paketa zdravlja koji pored ostalog sadrži prigodan promotivni materijal.

Istog dana sa početkom u 12 časova i 30 minuta u prostorijama Kulturnog centra u Šidu, epidemiolog Zavoda održaće edukativno predavanje populaciji mladih sa teritorije opštine Šid a u prostorijama ZZJZ u Sremskoj Mitrovici od 07-19 biće održan dan otvorenih vrata- testiranje na HIV.

U Sremskoj Mitrovici, u utorak, 02. decembra, u terminu od 14 časova i 30 minuta do 16 časova u saradnji sa NVO Prevent iz Novog Sada održaće se dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV u specijalizovanom vozilu Ministarstva zdravlja.
Na trgu u blizini terenskog vozila biće postavljena dva manja štanda na kojima će se vršiti distribucija prigodnog promotivnog materijala.

Aktivnosti sprovedene tokom ove nedelje imaju za cilj da Ohrabri osobe koje su bile izložene nekom riziku da se testiraju,podstakne zdravstvene radnike da ponude testiranje na HIV kao deo rutinske prakse u određenim sredinama i za određena stanja u skladu sa aktuelnim preporukama za zemlje u regionu Evrope,podrži i ujedini organizacije civilnog društva da povećaju obim testiranja na HIV i da razmene primere dobre prakse među zemaljama i podigne svest kod više kreatora politika o socio-ekonomskoj dobrobiti inicijative testiranja na HIV, saopšteno je it ZZJZ Sremska Mitrovica.

„Ovim putem pozivamo Vas da se nam se pridužite u obeležavanju ovog bitnog datuma iz kalendara zdravlja i date podršku promociji zdravog načina života“, navodi se u saopštenju.

You May Also Like