Sremska Mitrovica – Na ekipnom prvenstvu Srbije u atletici za seniore održanom u Kragujevcu 3. avgusta, domaćin AK Radnički je odneo sigurnu pobedu ispred Beogradskih Partizana i Crvene Zvezde dok je AK Sirmijum iz Sremske Mitrovice zauzeo četvrto mesto.

Prema pravilima za ekipno prvenstvo Srbije svaki klub ima pravo na dodatnu registraciju atletičara koji su redovni članovi drugih domaćih i inostranih atletskih klubova za čega su naravno potrebna ne mala finansijska sredstva. Jedini klub koji je na ekipnom prvenstvu Srbije za seniore, i seniorke nastupio isključivo sa svojim članovima bio je AK Sirmium predvođen selektorom i direktor seniorske ekipe AK Sirmium Slobodanom Macanović.

Veliki gradovi, univerzitetski centri kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujeva, prirodno imaju daleko veći broj sportista seniora – uglavnom studenata, jer u manjim gradovima nakon srednje škole omladina ili ide na fakultet u velike centre ili se zapošljava nakon čega je izuzetno teško ozbiljnije se baviti sportom. S toga je postojanje i uspesi seniorske ekipe AK Sirmium u gradu kao što je Sremska Mitrovica veliki uspeh.

U pobedničkoj ekipi Radničkog iz Kragujevca najveću bodovnu razliku prema direktom rivalu iz AK Partizana je napravio Vedran Samac (inače član AK Sirmium) koji je koplje lansirao na izuzetnih 78,74m pobedivši sa 7m razlike takmičara AK Partizan Dejana Mileusnića, rekordera Bosne i Hercegovine čiji je najbolji rezultat karijere, iz marta ove godine 80,45m. Rezultat Samca je još jedna potvrda norme za seniorsko Evropsko prvenstvo u Cirihu nakon ostvarenja norme na međunarodnom atletskom mitingu Sirmium Pilum 16. jula u Sremskoj Mitrovici kada se koplje zabolo na 79,22m.

Obzirom da je Samac u poslednjih dvadeset dana na dva takmičenja ostvarivao 79m, a da su kvalifikacije u Cirihu 14. avgusta, za nedelju dana, i obzirom da su te daljine bivale dovoljne za ulazak u finale Evropskog prvenstva, objektivna su očekivanja da AK Sirmium i Sremska Mitrovica na ovom evropskom prvenstvu imaju dva finalista, proslavljenu Draganu Tomašević u bacanju diska uz Vedrana Samca u bacanju koplja.

Možda Vam se svidi i