Sremska Mitrovica – Pre nekoliko dana oko 250 radnika kompanije „Agroživ“ u Žitištu izrazilo je negodovanje kroz štrajk zbog neisplaćenih zarada. Radnici strahuju zbog opstanka kompanije, koja zbog stečajnog postupka mora da proda farme.

Prodavnica u Sremskoj Mitrovici ne radi, ali kao obaveštenje koje je zalepljeno na izlogu ove prodavnice, piše „popis“. Prodavnica „Agroživ“ u Sremskoj Mitrovici je zaključana, radnici nisu na radnom mestu, i da li su u štrajku ili rade „popis“ za sada se ne zna.

Kompanija „Agroživ“ od prošle godine ima znatne poteškoće u radu. Opstala je zahvaljujući kreditu koji je dobila od Vlade Srbije. Međutim, problem nije rešen, biće otpuštanja radnika, a jedino, čini se pravo rešenje jeste pronalaženje strateškog partnera.

Radnici „Agroživa“ u Žitištu su 4. marta tražili isplatu zaostalih zarada.

Predsednik štrajkačkog odbora Danko Škundrić rekao je agenciji Beta da je u štrajku oko 250 radnika, uglavnom zaposlenih u pogonima „Agroživa“, ali da štrajk nisu organizovali sindikati.

„Imamo dva sindikata, ali radnici nisu bili zadovoljni njihovim radom. Sada su izabrani predstavnici radnika iz proizvodnje koji će nas zastupati. Ponuđeno je da dobijemo prvi deo decembarske plate, a da drugi deo čekamo do 25. marta. Situacija je teška, ljudi su dužni i državi i bankama, pa i prvi deo plate ne bi imao nikakvog efekta“, rekao je Škundrić.
Škundrić je rekao da postoji velika bojazan za opstanak kompanije „Agroživ“ jer se zbog stečajnog postupka prodaju farme.

Na prodaju, zakazanu za 12. mart, ponuđena je firma „Živinoplus“ koju čini 12 farmi živine i pet inkubatorskih stanica, procenjenih na oko 10 miliona evra.
„Agroživ“ je od 2008. u stečaju, a od 2010. godine je vlasništvu „Srbijagasa“. Pre toga je poslovao sa tridesetak povezanih i zavisnih društava u čijem vlasništvu su bili svi proizvodni kapaciteti.

You may also like