Sremska Mitrovica – Prema podacima Zavoda za statistiku prosečna neto zarada u opštini Sremska Mitrovica za februar je iznosila 40.104,00 dinara, dok je bruto zarada iznosila 55.670,00 dinara.

Dok statistički podaci govore jedno, zaposleni pričaju jednu sasvim drugačiju priču.

Od radnika u kineskim radnjama koji čitav mesec rade za platu od 12 do 15.000 dinara, bez slobodnog dana, preko radnika u prodavnici mešovite robe u seoskim sredinama koji zarađuju između 15 i 22 hiljade, pa sve do zdravstvenih radnika svi izražavaju nezadovoljstvo malim platama, i pitaju se gde je taj prosek.

“Posao je lako izgubiti, a teško zadržati, ako se požališ možeš da očekuješ da ćeš vrlo brzo biti zamenjen, ostaje ti samo da ćutiš, radiš i budeš zahvalan što imaš posao”, rekao je Miloš, radnik obezbeđenja, koji je dodao da u našem gradu prosečna plata za posao koji on obavlja kreće se između 24 i 26 hiljada dinara.

Plate u buticima se kreću između 20 i 25 hiljada i uglavnom se isplaćuju u dva puta. Nešto zadovoljniji platom su radnici u radnjama sportske opreme koji svakog meseca na početnu platu dobijaju i bonuse ukoliko je prodaja tokom meseca išla dobro.

Radnici u pekarama imaju platu između 15 i 20.000, u prodavnicama bele tehnike do 23 000, a slične plate imaju i radnici u menjačnicama.

Za dan rada u kafiću može da se zaradi od 700 do 1.000 dinara, plus bakšiš.

Što se tiče banaka, radnici na šalteru imaju plate između 30 i 35 hiljada dinara, šefovi između 50 i 60 000, dok direktori imaju plate od 80 pa do preko 100 000 dinara.

U zdravstvu najveće plate imaju doktori, a ona varira od dodatnih smena, prekovremenog rada i rada tokom praznika, medicinske sestre u proseku imaju 30 hiljada, plus putne treškove. Slična situacija je i u državnim apotekama, dok se plate u privatnim apotekama kreću od 25 do 30 hiljada dinara koliko imaju farmaceutski tehničari, do preko 50 000 dinara koliko zarađuju diplomirani farmaceuti.

Poslodavci nastavljaju sa „navikama“ čestog menjanja radnika, lokala, davanja otkaza posle probnog rada, a i dalje je izuzetno mali broj onih koji svoje radnike prijavljuju i plaćaju im doprinose.

Ukoliko postoji mogućnost pored stalnog regularnog posla rade se i dodatni honorarni poslovi kao što je prodaja kozmetike, čuvanje dece,prodaja preko interneta, mladi se bave muzikom od bendova koji nastupaju po kafićima do dj-eva, honorarnim radom u kafićima, popravkom kompjutera i telefona, pravljenjem nakita i slično.

You may also like