64 miliona za pet opština

Sremska Mitrovica – Danas su Sremsku Mitrovicu posetili predsednik Pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo gospodin Branislav Bogaroški. Tokom ove posete predstavnici pet opština (Sremske Mitrovice, Šida, Iriga, Pećinaca, Beočina) koje su bile ugrožene u majskim poplavama potpisale su ugovor o dodeli bespovratnih sredstava iz budžeta AP Vojvodine.

5

Iz budžeta AP Vojvodine izdvojeno je 64 miliona dinara koji će biti raspoređenijh u pet opština i to 30 miliona dinara dobija opština Šid, 15 miliona opština Sremska Mitrovica, opština Irig dobija 8 miliona dinara, opština Beočin 6 miliona i opština Pećinci 5 miliona dinara.

6

Sredstva koja su danas dodeljena predstavljaju deo programa pomoći poplavljenim područijima i lokalnim samoupravama koji je usvojila skupština AP Vojvodine sa ciljem da se pomogne u obnavljanju infrastrukture koja je oštećena, s tim da je iz ukupne sume od 64 miliona dinara izdvojeno 13 miliona dinara za direktnu pomoć građanima koji su pretrpeli štetu.

“Ovo nije ni početak, ni kraj pomoći koju je pokrajina uputila opštinama koje su se suočile s poplavama tokom proleća i mi ćemo da nastavimo da pružamo pomoć”, rekao je pokrajinski sekretar, Branislav Bogaroški.

Bogoroški je dodao da je pri kraju izrada programa za Vode Vojvodine i da će se u narednom periodu nastaviti sa ulaganjem u vodoprivredu id a će od ukupnog iznosa koji je namenjen za privredu i iznosi 6 milijardi dinara, čak 4 milijarde biti izdvojeno za vodoprivredu.

“Mi ćemo već ovih dana potpisati ugovor na 175 miliona dinara koji su namenjeni za sanaciju naspia na reci Savi i predvideli smo da ista novčana sredstva i sledeće godine izdvojimo za ovu namenu. U sledećoj fazi biće izdvojeno prvo 900 miliona dinara, a nakon toga još 4 milijarde, što je godišnji budžet za vodoprivredu AP Vojvodine. Mi iz pokrajinske Vlade zajedno sa vodoprivrednim preduzećem Voda Vojvodine pružamo svoj maksimum kako u saniranju posledice majskih poplava, tako i u predupređivanju svih budućih neprijatnih događaja koji mogu da nam se dese”, rekao je Bogoroški i za kraj izrazio želju da u narednom periodu razlog okupljanja budu investicije.

7

“Da je bolje sprečiti nego lečiti pokazuje koliko smo bili u pravu kada smo svih ovih godina investirali u izgradnju nasipa, kada smo davali podršku Voda Vojvodini i drugim vodoprivrednim preduzećima i upravo zahvaljujući tome, dobrom sistemu, kompetentnim ljudima, uspeli smo zaista da izbgnemo ono najgore tokom prolećnih poplava. Izašli smo iz vrlo teške krize bez izgubljenog života što je i najvažnije, reko je Bojan Pajtić, predsednik Pokrajinske vlade.

Pajtić se osvrnuo na činjenicu da poplava koju je zadesila u selo Jamena nije problem koji pokrajine niji nije rešilia, nego razlog zbog koga je to selo poplavljeno probijanje naspia na teritoriji Hrvatske i da proteklih 10 godina nije bilo poplava koje su posledica probijanja ili popuštanja nasipa na teritoriji AP Vojvodina.

„64 miliona dinara nije dovoljna da se saniraju posledice, ali jeste da se učini dosta toga, dodao je Pajtić.

Branislav Nedimović iskoristio je priliku da se zahvali kako Pokrajinskoj vladi, tako i vodoprivrednim preduzećima koja su učestvovala u odbrani grada od poplava.

Procenjena šteta nastala tokom majskih poplava na teritoriji grada Sremska Mitrovica procenjena je na 127 miliona dinara. Novčana sredstva od 15 miliona dinara dobijena od Pokrajine biće namenjena za sanaciju objekata komunalne infrastrukture, pre svega za kanal Čikas i uređenje kanalske mreža koja je oštećena.

2

3

4

You May Also Like