Restauracija spomenika na Legetu

Sremska Mitrovica – U okviru četvorogodišnjeg programa aktivnosti koje se sprovode u znak sećanja na I svetski rat, početkom jula počeli su radovi na sanaciji spomenika na polju Leget, koji je podignut u znak sećanja na bitku koja se na tom polju odigrala.

Bitka je odigrana 6. septembra 1914. godine između srpske i austrougske vojske, a na polju Leget je sahranjeno oko 800 srpskih vojnika.

Radovi koji se izvode obuhvataju konzervatorsko – restauratorske radove, sa ciljem da se spomeniku delimično vrati njegov prvobitni izgled, a obuhvataju kako radove na samom spomeniku, tako i radove na platou ispred spomenika, na grobnicama, ogradi i prilazu.

Završetak radova na sanaciji spomenika planiran je za kraj avgusta, a za 6. septembar planirana je svečanost i obeležavanje stogodišnjice rata.

Izvođač radova je “Projektant SM” iz Sremske Mitrovice. Svi radovi se izvode pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica, a finansirani su od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja. Ukupna vrednost radova iznosi 4 miliona dinara.

You May Also Like