250. godina postojanja crkve Svetog Georgija

Sremska Mitrovica – Pravoslavna crkva Svetog Georgija u Ležimiru danas je svečano obeležila 250. godišnjicu postojanja, a službi pored mnogobrojnih stanovnika ovog sremskog sela, paroha, prisustvovao je i Njegovo Preosveštenstvo Vladika sremski Gospodin Vasilije.

IMG_20141127_094418

O značaju i važnosti obeležavanja jubileja ovog pravoslavnog hrama nešto više je rekao Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Obeležavanje 250. godišnjice svakako je važno zato što ova crkva govori ne samo o lepim i ružnim događajima koji su se dešavali u njoj, nego uopšteno govori o istoriji ovog sela i ljudi, o tome kako su živeli i radili. Ovaj spomenik kulture ne čine samo materijalno ostaci, nego je to sve ono što se dešavalo tokom zivota spomenika dugog 250 godina. Crkva svedoči svim istorijskim događajima, podseća na njih, pa na neke i opominje da se nikada ne ponove, kao što je stradanje stanovnika ovog sela u crkvi 1943. godine upravo na današnji dan. Spomenici svedoče tim i sličnim događajima i to čini njihovu vrednost, zato je vazno obeležavati jubileje ovakvih spomenika”, reko je Šulaja.

IMG_20141127_093431

Crkva Svetog georgija bila je u lošem stanju sve do pre dve godine kada je došao novi sveštenik koji je pokrenuo čitavo selo kako bi se crkva sredila, tako je tokom prošle godine rekonstrisana kompletna unutrašnjost crkve. Vrednost svih radova iznosila je oko 1.000.000 dinara. Sredstva se prikupljena sa nekoliko strana, kako uz pomoć donator, tako i novčanim sredstvima Mesne zajednice Ležimir i grada Sremske Mitrovic.

IMG_20141127_094803

IMG_20141127_094428

Za sledeću godinu u planu je da se ugradi i centralno grejanje u crkvi, rekao je Živanko Živančević, predsednik saveta mesne zajednice Ležimir.

Pravoslavni hram podignut je 1764.godine, a oslikavanje ikonostasa započeto je odmah po izgradnju crkve. Crkva je teško stradala u Drugom svetskom ratu. Srušen barokni zvonik, koji više nikada nije obnovljen u izvornom obliku, a i unutrašnjost je poharana i spaljena. Poslednjih godina crkva je obnovljena. Ova crkva ima status spomenika kulture od velikog značaja. Posle Drugog svetskog rata oštećeni ikonostas je delimično popravljen, deo ikona postavljen je na novoj improvizovanoj oltarskoj pregradi, a deo je prenet u Muzej crkvene opštine u Sremskoj Mitrovici.

You May Also Like