Sremska Mitrovica – Na prvom Međunarodnom festivalu dokumentarnog turističkog i ekološkog filma SREM FEST FILM u Šimanovcima, čiji je osnovni cilj podsticanje razvoja ekološke svesti i promovisanje održivog turizma, učestvovalo je 30 filmova iz 12 zemalja.
Jednoglasnom odlukom žirija, filmu “Ples vremena”, dodeljen je gran pri festivala.Po rečima predsednika žirija Olivera Fojkara, film je vizuelna simfonija, delo savremenog doba, specifičan doživljaj tropskih šuma Brazila kojima preti nestanak od strane čoveka.
Za najbolji ekološki film, izabran je ” Sol, maslina, kamen” koji govori o tradicionalnim zanatima jadranske regije, doživeo je svoju premijeru na prvom SFF-u. Cilj filma, po rečima autora Branka Vilusa, je da pokaže kako tradicija zapravo predstavlja suštinu održivog razvoja.
“Kuhinja bliskog istoka-Antalija”, izabran za najbolji turistički film, je putopisna reportaža  u kojoj je kroz specifičnu kuhinju bliskog istoka, predstavljen region Antalije.
Festival je organizovala filmska produkcijska kuća Sirmijumfilm iz Sremske Mitrovice, a na osnovu licence dobijene od Međunarodnog komiteta festivala turističkog filma i pokroviteljstva Evropskog kluba za turizam i Evropske federacije turističke štampe.
Pored domaće produkcije, na festivalu su predstavljeni i filmovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Brazila, Kine, Ukrajine, Egipta, Poljske, SAD, Norveške.
Festival je, po mišljenju organizatora, u mnogome prevazišao očekivanja, što otvara vrata za uspešnu budućnost Srem Film Festa.

U okviru pratećeg programa, učesnici festivala posetili su istorijski značajne lokalitete, koji ujedno predstavljaju i najveći turistički potencijal sremske regije.

Prilikom posete Sremskoj Mitrovici, gosti su se upoznali sa najvećim istorijskim nasleđem ovog grada, Carskom palatom. Uz ugodan doček od strane predstavnika grada, svim gostima dodeljena je i povelja “POČASNI GRAĐANIN SIRMIUMA”.
Još jedan od turističkih potencijala Sremske regije koji su učesnici festivala imali prilike da obiđu je i Specijalni rezervat prirode “Zasavica” koji predstavlja svojevrsnu riznicu biljnih i životinjskih vrsta i čijih je 675 ha u prvoj kategoriji zaštite.
Direktor festivala: Igor Čolak, umetnički direktor Dragomir Zupanc, a pokrovitelj festivala je bila opština Pećinci, uz saradnju sa opštinskim skupštinama Rume, Sremske Mitrovice i Stare Pazove.

You may also like