Sremska Mitrovica – Zbog izvođenja radova na deonici puta na Bulevaru Konstantina Velikog u Sremskoj Mitrovici došlo je do povećane gužve u saobraćaju, dužih kolona vozila ali i do promene cene prevoza. Linijski taksisti koji voze na putnom pravcu Laćarak – Sremska Mitrovica su odlučili nenajavljeno da podignu cenu vožnje putnicima.

Taksisti tvrde da zbog obilaznog puta, kojim moraju da se kreću, povećala potrošnja goriva od Mitrovice do Laćarka pa, samim tim moraju i da podignu cenu. Cena vožnje je ,kako saznajemo, podignuta sa 60 na 70 dinara, dok su neki taksisti iskoristili priliku pa, putnicima naplaćivali i 100 dinara. “Kolega je naplaćivao čak 100 dinara mušterijama, pa su se mnogi bunili. Mi ostali smo podigli cenu za 10 dinara jer moramo da idemo okolo, oko 4 km više”, rekao je jedan od linijskih taksista i dodao da će se cena vratiti na staro čim se put ponovo otvori. Po svemu sudeći ovi prevoznici mogu da koriguju cene po svom nahođenju bez kontrole i najave.

Gradski autobusi iako imaju isti problem kada je u pitanju duži put dolaska do Laćarka ili Mitrovice, neće menjati cenu, tako da putnici mogu da se voze kao i do sada po ceni od 50 dinara. “Imamo problem samo sa kašnjenjem zbog dužine puta, autobus krene na vreme, ali kasni u proseku 15 – 20 minuta zbog gužve i obilaznice”, rekli su iz sobraćajnog preduzeća “Generali Transport”. Iz ovog preduzeća su nam potvrdili dosadašnju simboličnu cenu gradskog prevoza od 50 dinara koja je ostala nepromenjena. “Sirmium Bus” nema većih problema sa kašnjenjem jer njihove ture Laćarak – Mitrovica nisu tako česte pa, stižu na vreme, rečeno je iz ovog preduzeća, a cena od 50 dinara je i dalje ista kao i u proteklom periodu bez obzira na dužinu puta koji moraju da pređu.

Putnicima se nikako nije svidela ideja da plaćaju prevoz pa, čak iako je to samo za 10 dinara više, kako kažu neki od njih, jer kad se sve stavi na papir mesečno će davati i do 1000 dinara više u odnosu na prethodni period. “Ako dodam još 10 dinara na odlazak i povratak iz grada u Laćarak taksijem, autobusom mogu da odem još jednom u grad”, izračunala je sugrađanka. Međutim, zaposleni imaju problem zbog kašnjenja autobusa, pa s obzirom da na vreme moraju da stignu na posao primorani su da u većini slučajeva idu linijskim taksijem. “Autobusi u ovoj situaciji kasne, a moje radno vreme ne sme da trpi pa, na žalost moram da plaćam više. Kažu taksisti da će vratiti cene na staro čim se uradi put, a automobili nesmetano budu mogli da prolaze pravolinijski kao do sad, mada mislim da su uhvatili pravu priliku da poskupe i teško da će pojeftiniti”, rekla je jedna od njihovih stalnih mušterija.

Građani koji nisu vezani za određeno vreme i nije im od bitnog značaja, kako kažu, da li će doći 10 minuta kasnije, mogu da se voze autobusom po starim cenama dok ostali građani koji su “vezani za vreme” moraju da izdvoje nešto više novca za taksi prevoz, bar do kraja izvođenja građevinskih radova na Bulevaru Konstantina Velikog, ako je verovati obećanjima vozača linijskog taksija.

B.Đ.

You may also like