Za parkiraj se “gde stigneš” kazna 2.500 dinara

Sremska Mitrovica – Komunalna policija je pre nekoliko meseci krenula u realizaciju kontrole parkiranja na javnim zelenim površinama i uređenim parkiralištima. Akcija kontrole je započeta najpre edukacijom građana, preko usmenih i pismenih opomena, pa sve do izricanja novčanih kazni. U poslednjih mesec i po dana nakon što je mitrovačka Komunalna policija krenula sa izricanjem novčanih kazni, nesavesnim građanima je izrečeno ukupno 180 kazni za nepropisno parkiranje na javnim zelenim površinama. Novčana kazna za ovu vrstu prekršaja iznosi 2.500 dinara i izriče se na licu mesta za sve građane bez izuzetka.

Svi nedoumice u vezi sa parkiranjem građani mogu da razreše tako što će se javiti u kancelariju Komunalne policije ili putem portala grada Sremska Mitrovica, na stranici Komunalne policije gde se nalaze sve odluke po kojima Komunalna policija postupa.

Na osnovu odluke o javnim parkiralištima građanima je zabranjeno parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji kao i na drugi način ometanje korišćenja janih parkirališta, parkiranje neregistrovanih vozila, parkiranje vozila na parking mestima predviđenim za invalidna lica, parkiranje vozila duže od vremena predviđenog za parkiranje, ostavljanje neispravnih ili havarisanih vozila duže od 24 časa, ostavljanje priključnih vozila bez sopstvenog pogona, plovnih objekata, kao i drugih stvari i predmeta, zauzimanje parking mesta putem ograđivanja ili ometanja parkiranja drugih vozila, postavljanje ograde ili slične prepreke bez odobrenja Gradske uprave za urbanizam i stambeno komunalne poslove, pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga kao preduzimanje drugih radnji koje narušavaju i ometaju normalan saobraćaj. Građanima nije dozvoljeno parkiranje i zaustavljanje vozila u pasažima i pešačkim prolazima zgrada, na dečijim igralištima, sportskim terenima i drugim mestima namenjenim za rekreaciju, na pešačkim stazama, ispred pešačkog ulaza u stambene zgrade, na način da se ometa korišćenje komunalnih uređaja ili objekta, na mestima gde je onemogućen pristup posudama za odlaganje smeća, vozilima vatrogasne i hitne pomoći i drugim mestima gde je to posebnim znakom zabranjeno, na rezervisanim parkinzima, parkovima, skverovima, trgovima, šetalištima i svim zelenim površinama u gradu.

Problemi sa kojima se Mitrovčani često susreću su nepropisno parkiranje na zelenu površinu ispred njihove kuće ili parkiranje vozila kojim se zagradi izlazak iz kuće. Neki od njih ne smatraju da je problem prijaviti ovakvo nepropisno parkiranje. Načelnik Komunalne policije Miroslav Jokić savetuje da svaki građanin prijavi ovakav problem, a da će na prijavu vrlo brzo stići na lice mesta i Komunalni policajac. Kako najavljuje, u toku sledeće nedelje građani će pritužbe moći direktno da upute policajcu na terenu i na taj način će se ubrzati proces rešavanja problema građana.

You May Also Like