Sremska Mitrovica – Danas je počela Nova školska godina, pa je neophodno da vozači povedu posebnu pažnju u zonama u kojima se nalaze škole.

Brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 čas osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

„Zona škole“ je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Kazne za prekoračenje brzine u zoni škole su do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode u kojoj učestvuje dete-pešak i povećeva verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće. Prema podacima koje je saopštio komitet, u poslednjih deset godina u saobraćaju je poginulo više od 350 dece, a povređeno je preko 18.500.

Uprava saobraćajne policije saopštila je da će povodom početka nove školske godine, svakog dana do 15. septembra, pre početka i nakon završetka nastave, saobraćajna policija će obavljati pojačanu kontrolu saobraćaja na putevima, ulicama i raskrsnicama kojima se najčešće kreću učenici prilikom dolaska u školu i povratka kući. Posebna pažnja naročito na prilazima školama, biće posvećena đacima-prvacima.

Takođe, u zoni škola saobraćajna policija pojačaće rad na otkrivanju i sankcionisanju vozača koji prekorače dozvoljenu brzinu ili načine prekršaj prema pešacima, a posebno prema deci. Saobraćajna policija fotografisaće i snimaće prekršaje neustupanja prvenstva prolaza pešacima i prolazak vozila na znak crvenog svetla semafora, na onim raskrsnicama i putevima kojima se deca najviše kreću, radi dokumentovanja i kažnjavanja izvršilaca navedenih prekršaja.

Prema podacima koje je saopštio komitet za bezbednost u saobraćaju, u poslednjih deset godina u saobraćaju je poginulo više od 350 dece, a povređeno je preko 18.500.

You may also like