Sremska Mitrovica – Najveće učešće u izvozu Srbije u protekloj godini imao je region Vojvodine – 36,4 odsto, dok je najveće učešće u uvozu imao Beogradski region – 44,1 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Posle Vojvodine, najveće učešće u izvozu imao je Beogradski region – 24,1 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije – 23,6 odsto, Region Južne i Istočne Srbije – 13,4 odsto, a oko 2,5 odsto izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu, posle Beogradskog regiona, imao je Region Vojvodine – 30 odsto, Region Šumadije i Zapadne Srbije – 14,1 odsto, Region Južne i Istočne Srbije – 7,8 odsto, a oko četiri odsto uvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Izvoz i uvoz po regionima dat je prema sedištu vlasnika robe u momentu prihvatanja carinske deklaracije.

To znači da vlasnici robe, po carinskom zakonu, mogu biti proizvođači, korisnici, izvoznici ili uvoznici robe.

Tu činjenicu treba imati u vidu prilikom tumačenja podataka po regionima. Na primer, uvoz nafte i gasa, najvećim delom se obuhvata u regionima Vojvodine i Beograda, a to su energenti za ukupnu teritoriju Srbije, naveo je RZS.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije, u izvozu najveće učešće imali su žitarice i proizvodi od njih sa 838 miliona dolara, električne mašine i aparati – 831 milion, obojeni metali – 673 miliona, drumska vozila – 605 miliona i povrće i voće – 539 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu bili su nafta i naftni derivati sa 1,88 milijardi dolara, drumska vozila – 1,17 milijardi, prirodni gas – 1,1 milijarda, električne mašine i aparati – 819 miliona dolara i medicinski i farmaceutski proizvodi – 708 miliona.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu 7,9 odsto.

 

 

Možda Vam se svidi i