Sremska Mitrovica – Manifestacija „Vojvođanska kujnica na šoru“ koja je nastala kao plod saradnje Mesne zajednice Laćarak i nekoliko udruženja žena iz Laćarka, danas je u ovom selu okupila stvaraoce narodnih rukotvorina, članove kultrurno umetničkih društava, udruženja žena i etno radionice koji su ovom prilikom zajedničkim nastupom predstavili autentičnost vojvođanske regije.

U centru sela Laćarak bilo je izloženo oko tridesetak etno štandova srpske nacionalne kuhinje i rukotvorina i etno štandovi nacionalnih manjina Vojvodine. Na izložbenim štandovima su se mogli videti razni slani i slatki kolači, krofne, piroge, voće, med, etno garderoba, ručno izrađeni suveniri, gobleni, ćilimi i razne vrste nacionalnog pića. Posetioci su pored vožnje fijakerom uz sremske tamburaše mogli da degustiraju hranu i piće po želji i daju ocene na osnovu kojih su se delile nagrade. Udruženje „Kolomejka“ iz Sremske Mitrovice je dobilo nagradu za najbolji slani kolač, „Dika“ iz Kuzmina nagradu za slatki kolač, „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja za najlepši izložbeni štand, nagradu za najsimpatičniji suvenir „Ilinden“ iz Jabuke, a Udruženje žena „Bikićanke“ iz Bikić Do su dobile nagradu za nastavak tradicije.

Laćarci su, kako kažu neki do njih, ponosni što se ovako nešto organizuje baš u njihovom selu i što ovom prilikom mogu da se upoznaju sa etno rukotvorinama i kuhinjom nekih od nacionalnih manjina. Po rečima potpredsednice saveta Mesne zajednice Laćarak Andreje Andrić manifestacija je nastala da bi se sačuvala tradicija i narodno stvaralašvo, a s obrzirom da je odziv bio veliki, dodaje, da imaju u planu i narednih godina da organizuju „Vojvođansku kujnicu na šoru“ koja će postati tradicija Laćarka.

B.Đ

You may also like