U toku je 23. Nedelja zdravlja usta i zuba

Sremska Mitrovica – U toku je Nedelja zdravlja usta i zuba, koja se u Srbiji održava po 23. put, od 20. do 27. maja, pod sloganom “Zdravi zubi za zdrav život”.

Obeležavanje  Nedelje zdravlja usta i zuba predstavlja sveukupne aktivnosti za očuvanje i unapređenje zdravlja usta i zuba stanovništva. Epidemiološka istraživanja stanja oralnog zdravlja od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, ukazala su na prisustvo veoma visoke rasprostranjenosti oralnih oboljenja kod dece i omladine u Republici Srbiji, kao i da je učešće lokalne zajednice i ostalih segmenata društva u promociji oralnog zdravlja još uvek nije na zadovoljavajućem nivou.

Cilj obeležavanja ovih dešavanja je da se privuče pažnja javnosti na značaj zdravlja usta i zuba, kao važne komponente opšteg zdravlja, da se informiše stanovništvo o metodama za sprečavanje bolesti usta i zuba i da se pruži podsticaj za njihovu široku primenu; da se mobilišu svi segmenti društva da prema svojim obavezama i mogućnostima daju doprinos promociji, unapređenju i očuvanju opšteg i posebno zdravlja usta i zuba; da se motivišu zaposleni u službama za zaštitu zdravlja usta i zuba da primenjuju integrisani pristup u terapiji oralnih bolesti.

Kao mera prevencije, povećan je broj zdravstveno promotivnih akcija u zajednici sa ciljem očuvanja i unapređenja zdravlja usta i zuba, kao i osposobljavanje zajednice i pojedinaca da prepoznaju značaj oralnog zdravlja.

Tim povodom u Biblioteci “Gligorije Vozarević”, 22. maja u 11:00 časova, biće održan program u organizaciji Stomatološke službe Sremska Mitrovica i Biblioteke.

Tokom trajanja programa, biće prikazana izložba i dodela nagrada za najuspešnije radove na konkursu „Zdravi zubi za zdrav život“, namenjen deci u vrtićima i učenicima osnovnih škola u Republici Srbiji, koji je bio raspisan od 13. do 19. maja.

U sutrašnjem programu učestvuju predškolci, Predškolske ustanove “Pčelica”.

You May Also Like