Sremska Mitrovica – Nezapamćene poplave u Centralnoj Evropi odnele su 16 žrtava, nivo Dunava i Elbe najviši je u poslednjih 500 godina a najteže su pogođene Nemačka, Austrija, Češka, Mađarska i Slovačka, javljaju danas svetske agencije.
Dunav je dostigao 8,5 metara, pa je na desetine hiljada Nemaca, Mađara i Čeha evakuisano iz svojih domova.
Mađarska je proglasila stanje uzbune a 1.200 ljudi radi na postavljanju vreća sa peskom u blizini Dunava, putevi na tom području su zatvoreni.
Srbiji ne preti opasnost od poplava. Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje se da će vodostaj rasti i narednih dana dok nizvodno ne stigne talas iz Mađarske i Austrije. Za sada se ne očekuju problemi od bujičnih poplava, ali će sve zavisiti od količine padavina od mesta do mesta.

Na delu Dunava od granice sa Mađarskom do Bogojeva uvedena je redovna odbrana od poplava.Vodostaji na Dunavu će biti u većem porastu narednih šest dana sa prevazilaženjem granica redovne odbrane od poplava danas kod  Apatina, kod Bogojeva 08.juna, a kod Bačke Palanke, Slankamena i Novog Sada 07 i 08. juna sa tendencijom daljeg porasta do 12. juna.
Izmeren vodostaj reke Save u hidrološkoj stanici Sremska Mitrovica, danas je 377 cm, za petak je najavljeno 382 cm, subotu i nedelju 380 cm. Redovna odbrana od poplava se proglašava na 650 cm.

Foto: Tanjug – Vikend naselje kod Banoštora
Na vodomeru kod Bezdana ujutro je izmereno 490 cm, što je 53 cm više nego prethodnog dana.

Vrh vodenog talasa kod Bezdana očekuje se za nekoliko dana, a prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije najverovatnije će se približiti ili prevazići 700 cm, vodostaj kada  se na tom sektoru uvodi vanredna odbrana od poplava.

Pošto je vrh poplavnog talasa stigao u Srbiju, nadležni su najavili pojačano angažovanje ljudstva i mehanizacije. Iz Sektora MUP-a za vanredne situacije Srbije u stalnom su kontaktu sa kolegama u Mađarskoj gde je zbog izlivanja reka na nekoliko područja proglašena odbrana od poplava. Nivo vodostaja na Dunavu iz časa u čas se povećava.

Zbog ozbiljnosti situacije održan je i sastanak Republičke direkcije za vode, direktora javnih vodoprivrednih preduzeća „Srbijavode” „Vode Vojvodine” i “Beogradvode”, Sektora za vanredne situacije i RHMZ-a.
Za petak je zakazana sednica Pokrajinskog štaba za vanredne situacije.

You may also like