Sremska Mitrovica / Beograd – Ministar poljoprivede Goran Knežević očekuje da će u najkraćem roku, već u narednih nedelju dana, u prodaji biti mleko potpuno ispravno za upotrebu i da neće biti sumnje da u njemu ima aflatoksina, prenose agencije.

Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa vanrednim kontrolama stočne hrane na farmama i u fabrikama, kao i analizama kukuruza iz robnih rezervi, rekao je Knežević novinarima prilikom vanredne kontrole u Fabrici stočne hrane „Jabuka“ u Pančevu. Rezultati analiza bi trebalo da budu gotovi u ponedeljak, kada će početi nabavka određenih supstanci čiji je cilj da doprinesu da se iz organizma stočnih grla izbace što pre određeni toksini ako postoje, kazao je ministar.

Knežević je dodao da će te supstance biti distribirane poljoprivrednicima, kao i kukuruz iz robnih rezervi za koji analize pokažu da je zdrav i kvalitetan. Ministar je napomenuo da je Fabrika stočne hrane „Jabuka“ jedna od 76 najvećih fabrika stočne hrane u Srbiji, koja je između ostalog i izvoznik. Ova fabrika iz Pančeva ima i svoju laboratoriju i proizvodi 80.000 tona stočne hrane godišnje, a dosadašnje kontrole nisu pokazale da ima bilo kakvih problema u kvalitetu robe.

Knežević je ponovio tvrdnje da iza krize na tržištu mleka u Srbiji stoji uvoznički lobi koji se zalaže da se domaća hrana zameni prozvodima iz inostranstva koji bi imali primese genetski modifikovanih organizama, kao i domaći monopolisti koji bi da supstituišu stočnu hranu svojom robom i ostvare veći profit. On je rekao da će oni koji su uznemiravali javnost i doveli do pometnje na tržištu snositi sankcije.

You may also like