Sremska Mitrovica – Prvi oglasi i informacije o ponudi slobodnih poslova za zapošljavanje radnika medicinske struke iz Srbije u bolnicama i domovima za stara lica u Nemačkoj očekuju se u februaru, najavila je Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije.

O zapošljavanju medicinara iz Srbije u Nemačkoj danas su razgovarali u Beogradu direktori Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ Uve Stumpf (Uwe Stumpf).

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i Ministarstva zdravlja, Katarina Denčić i Vladimir Čakarević.

Precizirani su uslovi buduće saradnje Srbije i Nemačke u oblasti zapošljavanja i formiranja timova koji će birati kandidate za radna mesta u Nemačkoj.

Sporazuma o posredovanju u privremenom zapošljavanju državljana Srbije u Nemačkoj potpisan je 17. januara u Beogradu.

Srbija je prva zemlja sa kojom je Nemačka potpisala takav sporazum.

Dogovoreno je zapošljavanje 250 radnika za zdravstvenu negu u bolnicima i domovima za stara lica u Nemačkoj čija će bruto plata u početku biti oko 2.300 evra.

Procene Evropske komisije su da će do 2020. u EU nedostajati 590.000 medicinskih sestara, što je 14 odsto potrebnog broja.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 12.000 nezaposlenih medicinara.

 

You may also like