Sremska Mitrovica – Mitrovčani svakog dana mogu da očekuju iznenađenje pri kupovini. Sa koliko dinara će više ili manje da se vrate kući? Nekada je to vrlo prijatno iznenađenje kad na računu vide da su neke od potrebnih namirnica toga dana nešto jeftinije u odnosu na prethodni dan ili nedelju, ali ima i onih dana kad moraju da izdvoje nešto više dinara nego ranije.

U marketima cene variraju iz dana u dan. Kako saznajemo iz lokalnog marketa brašno je poskupelo u proseku za oko 5 dinara, dok je ulje za isto toliko dinara jeftinije. Cena čokoladnog mleka je skočila sa 40 na 45 dinara, obično mleko pojeftinilo sa 89 na 79, margarin poskupeo sa 100 na 110, a ulje na tezgama jeftinije, sa 145 na 139 dinara.

„Cene se svakodnevno menjaju, nema pravila, a i sve zavisi od proizvođača“, rekla je trgovkinja u marketu. “Da bih izbegla neprijatne situacije odmah upozorim stalne mušterije da je nešto od namirnica poskupelo. Danas je takva situacija da mnogi ponesu samo onoliko koliko im je potrebno, a računica se na kraju ne slaže jer je baš toga dana nešto poskupelo”, dodaje.

Ljudi često burno reaguju kad treba da izdvoje više nego obično pa, čak iako se radi o računu koji je veći tek za nekoliko dinara. Druga strana medalje je što je i pojeftinjenje iznenadno, pa se u novčaniku nađe i koji dinar više od planiranog.

Bojana Đorđić

You may also like