Srednje škole sa manje smerova

Sremska Mitrovica – Sve sremskomitrovačke srednje škole dočekuju upis nove generacije učenika, sa izmenjenim obrazovnim profilima koje školuju u odnosu na dosadašnju praksu.
Jedino je Mitrovačka gimnazija dobila novi smer – bilingvalna nastava, a u ostalim srednjim školama ukinuto je po jedno odeljenje na pojedinim smerovima.

Prema podacima resorne Gradske uprave, Mitrovačka gimnazija će imati odeljenje manje društveno-jezičkog smera. Medicinska škola “Draginja Nikšić“ neće upisati đake u odeljenje medicinskih sestara – tehničara, a Ekonomska škola “9. maj“ trgovac na trećem stepenu školovanja.

Prehrambeno-šumarska i hemijska škola ukida odeljenje tehničara za biotehnologiju, a u Tehničkoj školi „Nikola Tesla“ autoelektričare na trećem stepenu.

U Muzičkoj školi “Petar Krančević“ ove godine će se upisivati srednjoškolci  na odsek Muzički saradnik – Teoretičar, 10 učenika, a za odsjek Muzički saradnik -Etnomuzikolog škola ima dozvolu za prijem 5 učenika.

Medicinska škola “Draginja Nikšić“ je zbog ukidanja odeljenja uputila žalbu nadležnima u školskoj upravi, koji će je proslediti Ministarstvu prosvete na odlučivanje.

Kako je rečeno, razlog žalbe je to da se u ovoj školi školuju i učenici iz drugih sredina, čak deca iz Novog Sada, Bačke Palanke i drugih gradova. Budući da se u ovu školu upisuju odlični učenici, ukidanje smera će upravo njih oštetiti, prenosi Sirmiuminfo.

You May Also Like