Senzorna soba u specijalnoj školi „Radivoj Popović“

Sremska Mitrovica – Gradska uprava za obrazovanje Sremska Mitroivca je na početku godine iz budžeta odvojila sredstva od oko milion dinara za opremanje senzorne sobe u specijalnoj školi “Radivoj Popović” u Sremskoj Mitrovici. Većina senzomotornih i psihomotornih tretmana se obavljaju u regionalnim centrima Novi Sad, Sombor, Banja Luka i nisu bili dostupni svoj deci Mitrovice i šire jer iziskuju dodatno vreme i novac.

Ova soba je otvorena za decu u pripremi predškolskog uzrasta, za decu predškolskog uzrasta, razvojna savetovilišta i za decu koja nemaju da plate skupe rehabilitacije.

CAM01787CAM01788

Kako nam je objasnila Aleksandra Jovanović, direktor ove škole, u sobi će biti grupni i individualni tretmani. Senzorna soba je multifunkcionalana za slepu, slabovidu, gluvu, nagluvu decu, sa motoričkim, višetrukim smetnjama i podrazumeva uključivanje dece u grupe, smanjivanje agresivnosti, pripremu za određena školska znanja, strpljenje, razvoj ličnosti.

– Dete koje ima autizam u određenom momentu u grupi bude agresivno i smeta mu gužva, ono se uvodi u ovu sobu, koja je miran, tapaciran, zatvoren prostor, deca se ne mogu povrediti i u njoj se nalaze senzori za sva čula. Puštaju se određene stimulacije kojima se smanjuje visoka napetost, a povećava se edukatibilnost za bilo kakav sadržaj, navela je Jovanović kao primer tretmana deteta u senzornoj sobi.

Opremanjem ovakve sobe u školi “Radivoj Popović” i uz stručnjake po tipu smetnji dece, obezbeđene su stimulativne terapije koje se obavljaju u našem gradu čime je rasterećen budžet grada, porodični budžet, izbegavaju se stacionirani smeštaji i banjsko lečenje.

Pročitajte još