Sremska Mitrovica – Upis u registar poljoprivrednih gazdinstava ili obnovu registracije poljoprivrednici će moći da obave i u ponedeljak, 1. aprila, jer je poslednji dan predviđen zakonom za taj posao neradni(29, 30, 31. mart i 1. april,  neradni dani.Uskršnji praznici za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica.

Prema Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, poljoprivredna gazdinstva bi trebalo da obave registraciju ili obnovu tog postupka do 31. marta, kako bi ostvarili pravo na subvencije u toj oblasti, navedeno je u saopštenju.
U registar se upisiju domaćinstva sa najmanje pola hektara poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Srbije, a pravo upisa imaju pravna lica, preduzetnici i poljoprivrednici.
Predviđeno je da mogu biti upisana i gazdinstva koja imaju manje od 0,5 hektara zemljišta ukoliko se bave stročarstvom, vinogradarstvom, povrtarskom proizvodnjom, uzgojem ribe, gajenjem pečuraka, puževa ili pčela.
Zemljište može da bude prijavljeno po pravu svojine ili ugovoru o zakupu, a novina je da bračni drugovi mogu da budu upisani samo u jedno poljoprivredno gazdinstvo.
Upis poljoprivrednog gazdinstva u registar je dobrovoljan, zahtev za upis podnosi se na odgovarajućem obrascu u koji se unose podaci o članovima porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, biljnim kulturama, životinjama koje se gaje i drugi a poljoprivrednik treba da navede i da li je njegovo gazdinstvo komercijalno.
Za obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva podaci se Upravi za trezor dostavljaju lično ili poštom, svake godine od 1. februara do 31. marta.

You may also like