Različite cene tehničkih pregleda

Sremska Mitrovica – Ministarstvu saobraćaja Srbije stigao je zahtev za određivanje minimalne cene tehničkog pregleda vozila, ali i predlog kako da se poboljša način obavljanja ove usluge. Prema tom zahtevu, minimalna cena tehničkog pregleda za automobile, bi iznosila 2.500 dinara, za motocikle 2.000, za kombi vozila 2.000 do 5.000, vlasnici autobusa bi odvajali od 3.000 do 5.000, a kamiona od 5.000 do 7.300 dinara.

Trenutne cene u Srbiji su veoma šarolike. U mnogobrojnim kućama, tehnički pregled se i ne naplaćuje, uz uslov da se vozilo osigura preko njih, jer su stimulisani provizijom osiguravajućih firmi.Ista situacija je i u Sremskoj Mitrovici.Većina agencija za registraciju vozila ne naplaćuje tehnički pregled ali je uslov da se registracija izvrši u toj agenciji.

Zakon o bezbednosti saobraćaja je definisao tehnički pregled kao delatnost od opšteg značaja za bezbednost, međutim, u praksi, sve je više onih koji na tehničkim pregledima propuštaju neispravna vozila, zbog sveopšte besparice, ali i broja godina vozila. Pojave nesavesnog i nepropisnog rada kao i nenaplaćivanje usluge tehničkog pregleda , direktno utiču na bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

 

You May Also Like