Sremska Mitrovica – Ugovor o preuzimanju 53 posto vlasničkog udela u slovenačkoj kompaniji mogao bi biti parafiran ovih dana, a konačno potvrđen oko 12. juna.

Radnici Mercatora i Rode u Sremskoj Mitrovici strepe zbog promene vlasnika.

Strepnje su podeljene. Iako se još uvek ništa ne zna mnogi od radnika nagađaju dalji tok događaja. Radnici koji su pod ugovorom na određeno vreme,  plaše se otkaza po isteku ugovora. Većina njih smatra da novi vlasnik ima već u planu neku svoju garnituru radnika kojom će zameniti postojeće.

Opet sa druge strane tu su i radnici koji su potpisali ugovore na neodređeno vreme i koji su zaštićeni od dobijanja otkaza zbog isteka ugovora, ali su pod tenzijom u istoj meri kao i ovi drugi radnici jer ne znaju koliko je rigorozan novi vlasnik i da li će se njihov dosadašnji režim rada drastično razlikovati od rada koji im možda predstoji.

Jedna radnica u Rodi Centru koja je pod ugovorom na neodređeno vreme, rekla je da se ona konkretno plaši smanjenja plate i da je spremna i sama da da otkaz ukoliko joj plata bude neprihvatljivo niža u odnosu na dosadašnju jer joj se u tom slučaju neće isplatiti rad. Svakog dana ima putne troškove, kao i troškove obroka tako da joj manja plata u tom slučaju ne donosi nikakv dohodak.

Sudbina preko 70 radnika je neizvesna i ostaje im samo mogućnost da sačekaju promenu vlasnika posle čega će stvari biti jasnije.

Bojana Đorđić

You may also like