TOKIO, JAPAN – Učenica drugog razreda Muzičke škole „Petar Krančević“ iz Sremske Mitrovice , i profesorka klavira Milda Kuzminac tokom ovog meseca boravile su u Tokiju u Japanu.
U periodu od 1. do 15. oktobra 2013. godine učenica drugog razreda SMŠ „Petar Krančević“ Katarina Milutinović i profesorka klavira Milda Želem Kuzminac bile su gošće gospodina Akihika Jamanobea i baroknog orkestra.

средња школа, директор и учитељица церемоније чаја

 

Saradnja između Japana i MŠ ostvarena je, i nekoliko godina realizovana, zahvaljujući profesorki orgulja Dragani Nešić Filimonović i gospodinu Akihiku Jamanobeu . U Sremskoj Mitrovoci , u školi „Petar Krančević“, nekoliko puta je boravio japanski ambasador, gospodin Tošio Cunozaki, održano je više koncerata a škola je dobila kao donaciju više gudačkih instrumenata, među njima i kvalitetnu violinu koju je dobila Katarina.
Put u Japan je bio prilika da se izrazi zahvalnost nastupima na koncertima.

концерт 9. октобар

 

Katarina Milutinović i Milda Kuzminac su nastupile na dva koncerta sa više tačaka, kao solisti i kao deo ansambla i sjajno su se predstavile japanskoj publici. Prvi koncert, sa preko dvadeset pet izvođača, predstavio je baroknu vokalnu, vokalno-instrumentalnu i instrumentalnu muziku. Gosti koncerta su bili ataše za kulturu srpske ambasade u Tokiju, gospodin Nemanja Grbić i bivši ambasador Japana u Srbiji, gospodin Tošio Cunozaki a održali su prigodne govore o kulturnoj saradnji naše dve zemlje. Drugi koncert je bio više kamernog karaktera, ali isto tako izuzetno uspešan.

концерт 9.октобра1

 

„Poseta Tokiju bila je jedinstvena prilika – doživeti i upoznati kulturu koja je toliko drugačija od naše, evropske, i u isto vreme profesionalno se obogatiti,“ kaže Milda Želem Kuzminac.
Japan, Tokio, ljudi, kultura ostavili su izuzetan utisak na obe naše sugrađanke – poseta je bila sjajno organizovana, profesionalno je došlo do razmenjivanja muzičkih iskustava, kako u pogledu pristupa muzici, tako i u pogledu izvođaštva sa profesorima i studentima Muzičkih akademija u Tokiju.
Vrlo je interesantno da je profesorka Želem Kuzminac imala priliku izvoditi baroknu muziku na replikama baroknih instrumenata kako solo tako i kao deo ansambla – orguljama, klavikordu i čembalu koje gospodin Akihiko pravi.
Mnoštvo je utisaka o ljubaznosti, o zahvaljivanju, klanjanju kao deo kulture, o brojnosti – uži Tokio broji 8 miliona stanovnika, a širi preko 35 miliona stanovnika, gužvi u metrou, o tačnosti železnice koja pokriva celo to prostranstvo, Tokiju koji se širi unedogled gledajući sa najviše tačke, Nebeskog drveta – Skytree – visina 634 metara, o Fuđi svetoj planini, poseta Kamakuri, carskoj prestonici, mnoštvo budističkih i šintoističkih hramova, Buda – bronzana statua visoka 14 metara, izmaglici tako tipičnoj za sve japanske slike, carska palata iz Edo perioda, poseta srpskoj ambasadi, Pacifik i ogromni talasi, Ginza – ekskluzivna četvrt Tokija i najveća Jamaha prodavnica sa velikim brojem različitih instrumenata, izuzetno starim violinama i skupocenim klavirima, Nacionalni muzej, poseta Danu jedne škole i proslavi sa različitim dešavanjima – koncerti, pozorišne predstave, radovi učenika, rok bend, tradicionalna priprema zelenog čaja, japanskoj hrani – algama, miso supi, đumbiru, pirinču u svim oblicima, ribi, voću, povrću i „čudnim“ kombinacijama, prenosi utiske profesorka.
Mnoštvo utisaka o izuzetnoj posvećenosti gostima, tj. Katarini i Mildi, poštovanju kao muzičara, sa svim razlikama. Opet se pokazalo da muzika bez reči spaja ljude, obogaćuje živote i naizgled nepremostive razlike potpuno briše. O izuzetnoj porodici Uđie koji su Katarinu i Mildu primili u svoj dom i, još jednom, sjajnom gospodinu Akihiku Jamanobeu koji je sve organizovao i učinio da svaki provedeni trenutak u Japanu za Mildu i Katarinu ima svoju svrhu, upoznao ih je sa kulturom, kao i običnim životom porodice, posetile su značajna mesta, i pre svega bile deo projekta „Una Passeggiata d’Organo“ i zajedno sa domaćinima učestvovale u sjajnim koncertima.

M.Ž.K

You may also like