Sremska Mitrovica – U Srbiji je do sada registrovan jedan smrtni ishod koji se može dovesti u vezu s virusom gripa tipa A, a od 4. do 10. februara zabeleženo je 11.942 slučaja oboljenja sličnih gripu, navodi se u saopštenju na sajtu instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“.

U saopštenju se dodaje da je u Srbiji u tom periodu registrovana srednja aktivnost virusa gripa, porast broja obolelih od oboljenja sličnih gripu i široka geografska rasprostranjenost.

Registruje se i trend povećanja broja obolelih od oboljenja sličnih gripu u svim uzrasnim kategorijama, a potvrđena je cirkulacija sva tri tipa virusa gripa: A(H1), A(H3) i B.

Potvrđeni slučajevi su s teritorije 14 okruga: Južnobačkog, Severnobačkog, Južnobanatskog, Braničeskog, Sremskog, Zapadnobačkog, Kolubarskog, Mačvanskog, Srednjebanatskog, Šumadijskog, Pirotskog, Zlatiborskog i Beogradskog okruga.

Zavod preporučuje vakcinaciju kao najefikasniju meru prevencije i navodi da je vakcina protiv gripa bezbedna. Zaključno sa 8. februarom u Srbiji je, od planiranih oko 300.000, od sredine novembra 2012. godine, vakcinisano 192.551 osoba.

Možda Vam se svidi i