Sremska Mitrovica – Ovih dana vam se napunila “kasica prasica” i ne znate šta ćete sa gvozdenim novčićima od jednog, dva, pet ili više dinara. U svakoj prodavnici, trafici ili banci jedva će dočekati da im date sitan gvozdeni novac, a za uzvrat će vam vratiti istu svotu papirnih novčanica.

Jedini posao koji morate da obavite je da “gvozdenjake” sortirate, razdvojite po apoenima, poslagan novac uvijete u papir i na njima obeležite vrednost koju ste sortirali. Na primer: 10 komada po 10 dinara ukupno 100 dinara ili 10 komada po 20 dinara ukupno 200 dinara.

“Ja to stalno radim i mogu Vam reći da prodavci jedva dočekaju da ima dam gvozdeni novac, kažu, dobro im dođe za vraćanje kusura. Baš sam pre nekako računala da smo za godinu dana na “gvozdenjacima” skupili oko 200 evra”, rekla nam je jedna Mitrovčanka.
I prodavci i bankari kažu da se ljudi često pojavljuju sa gvozdenim novcem, to su već stare “mušterije” i dodaju da su oni uveliko upoznati sa tim pravilom da treba uredno da sortiraju i predaju gvozdeni novac i za tu vrednost dobijaju istu vrednost papirnog novca.

Iako većina građana, kako tvrde, nemaju ušteđevinu jer su svakodnevni rashodi previsoki, uvek se nađe dinar – dva da se ostavi na stranu, a posle izvesnog vremena kad se “kasica prasica” napuni, prijatno se iznenade kad sve zamene za jednu veću novčanicu.

B.Đ

You may also like