Sremska Mitrovica – /Video/ Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović boravio je, sa saradnicima, u radnoj poseti Sremskoj Mitrovici, gde je sa rukovodstvom opštine razgovarao o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti privrede, razvoja novih tehnologija i obrazovanja.

 

„Sremska Mitrovica je prva velika lokalna samouprava, koju smo odlučili da posetimo u trenutku kada se oslobađaju značajne manevarske mogućnosti vezane za Fond za kapitalna ulaganja i Fond za razvoj Vojvodine, koji je formiran nakon što je prestala da radi Razvojna banka Vojvodine“, izjavio je potpredsednik Vlade Vojvodine prof. dr Dragoslav Petrović nakon sastanka sa rukovodstvom opštine.

 

Profesor Petrović je dodao da će, s obzirom na efekte koji se očekuju od novih zakonskih rešenja, koje je iniciralo Ministarstvo finansija i privrede, doći do izvesne preraspodele sredstava, koja su do sada punila budžete opština. Ta sredstva će biti umanjena, što će se negativno odraziti na manevarske mogućnosti opština.

„Procena je da će na nivou Pokrajine, ta cifra prevazići čak tri milijarde dinara, čime lokalnim samoupravama, koje su na ivici poslovanja preti ozbiljna opasnost od blokade. Zbog toga Vlada Vojvodine nastoji da preventivno deluje, kako bi negativni efekti bili ublaženi“, rekao je prof. de Dragoslav Petrović i dodao da će u planu konsultacije pokrajinskog rukovodstva i resornim republičkim ministrom.

Potpredsednik Vlade Vojvodine obišao je danas i pekaru „Simić“ u Sremskoj Mitrovici. Reč je o jednom od prvih pogona koji su otvoreni u okviru programa Programa pogona novih tehnologija. To uspešno preduzeće otvoreno je 2007. godine, a bavi se proizvodnjom bezglutenskih proizvoda. Uspelo je da, i u uslovima ekonomske krize, održi broj zaposlenih radnika, i da, poštujući ugovorene rokove, u potpunosti realizuje svoje obaveze i opravda uložena sredstva.
„Vlada Vojvodine je u proteklom periodu izdvojila značajna sredstva za otvaranje pogona novih tehnologija u Sremu. Na taj način otvoreno je oko 3.100 novih radnih mesta, u 18 novih proizvodnih pogona“, rekao je profesor Petrović. On je dodao da je na području opštine Sremska Mitrovica do sada otvoren samo jedan pogon, i izrazio očekivanje da će tokom juna biti otvorena bar još dva nova pogona.

U okviru  posete Sremskoj Mitrovici, potpredsednik Vlade Vojvodine obišao je i Visoku školu strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare-Sirmijum. U toj visokoškolskoj ustanovi, na četiri akreditovana studijska programa, na redovnim i specijalističkim studijama školuje se ukupno 540 studenata. Sa rukovodstvom škole, profesor Petrović je razgovarao o planovima i projektima ove obrazovne ustanove, koja je nedavno otvorila novi studijski program-poslovni informatičar. Profesor Petrović je ovom prilikom izjavio da je odlukom Pokrajinske vlade za ovu visokoškolsku ustanovu obezbeđeno 100 budžetskih mesta, od kojih je 30 za školovanje poslovnih informatičara.

You may also like