Sremska Mitrovica – Poslodavci u Srbiji će pojedinačno odlučivati da li će njihove firme raditi 14. januara, prvog dana nove godine po julijanskom kalendaru, rečeno je danas u Uniji poslodavaca Srbije.

„Ne postoji jedinstven stav poslodavaca povodom preporuke Vlade Srbije da 14. januar bude neradni dan. Vlasnici firmi će u zavisnosti od ugovorenih obaveza i organizacije posla odlučivati da li će njihovi zaposleni tog dana praznovati“, rekao je direktor Unije poslodavaca Dragoljub Rajić.

On je naveo da jedan broj poslodavaca negoduje zbog preporuke Vlade o još jednom neradnom danu, jer im to donosi dodatne troškove.

„Postoje firme koje moraju da rade jer imaju ugovorene poslove i ako bi postupili po peporuci Vlade morali bi da plaćaju radnike kao za praznike. Takodje, druge firme ne mogu da gase mašine jer imaju troškove ponovnog pokretanja sistema i zagrevanja postrojenja i ti poslodavci će morati da dodatno plaćaju radnike koji će doći na posao“, istakao je Rajić.

Većina poslodavaca, po njegovim rečima, predlaže da se 14. januar uvrsti u kalendar državnih i verskih praznika i da za sve bude neradni, a da se ukine neki drugi, manje značajan praznik, kako se ne bi gubili radni dani.

„Srbija nema više neradnih dana zbog praznika u odnosu na druge evropske zemlje, ali za našu slabu privredu svaki praznični dan je dodatni gubitak, odnosno trošak“, ocenio je Rajić.

U poslednjih 12 godina, kako je podsetio, u Srbiji je tri puta menjan kalendar državnih i verskih praznika.

„Zbog organizacije posla nije dobro da se kalendar praznika često menja, a pogotovo da Vlada nekoliko dana uoči praznika donosi preporuke o neradnom danu“, kazao je Rajić.

Vlada Srbije je 31. decembra 2012. godine preporučila državnim organima i poslodavcima da omoguće zaposlenima da 14. januar odsustvuju sa posla pod uslovima i na način kao i za vreme državnih i verskih praznika koji se u Srbiji praznuju kao neradni dani.

You may also like