Poskupljuju cigarete i alkohol

Sremska Mitrovica – Cigarete u Srbiji trebalo bi da poskupe za 10 dinara po paklici do kraja januara zbog usklađivanja akciza, dok se, po tom osnovu, očekuju i više cene alkoholnih pića, prenose agencije.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije (PKS) za trgovinu Gordana Hašimbegović rekla je da vodeće duvanske industrije u Srbiji još kalkulišu, ali bi pakla cigareta mogla da poskupi za 10 dinara.

„Razlog tog povećanja je usklađivanje varijabilnog dela akcize po načinu obračuna za 2012.godinu. Sa povećanjem specifične akcize na cigarete do kraja 2016. i uračunatom inflacijom, poresko opterećenje cigareta kroz ovaj namet povećaće se tokom četiri godine na 69 dinara“, objasnila je ona.

Hašimbegović je napomenula da su specifične akcize na cigarete već povećane 1. oktobra 2012. godine, sa 33 na 43 dinara, kada je paklica u proseku poskupela za oko 20 dinara.

Ona je napomenula da se akcize za uvozna alkoholna pića u Srbiji koriguju svake godine u februaru, tako se očekuje da će akciza sledećeg meseca biti uvećana u proseku od osam do 10 odsto.

You May Also Like