Sremska Mitrovica – U okviru saradnje koju imaju ministarstva pravde Srbije i Slovenije, delegacija predstavnika zatvorskih ustanova iz Slovenije, danas je posetila Kazneno  popravni zavod u Sremskoj Mitrovici.

Bila je to prilika da se razmene međusobna iskustva iz oblasti rada sa zatvorenim licima, ali i da se dogovore dalji pravci saradnje. Oko 50 zaposlenih u zatvorskim ustanovama širom Slovenije tokom ove posete bili su u prilici da se uvere da je naš Zavod nastariji državni zatvor i najveći, jer ima četiri paviljona za štićenike, upravnu zgradu, privredne jedinice, veliko imanje.

U razgovoru koji je potom vođen u Upravnoj zgradi rečeno je da su projektovani kapaciteti mitrovačkog Zavoda dovoljni za smeštaj 1 150 osuđenika i da je to jedina ustanova u našem sistemu gde kaznu izdržavaju strani državljani.

S druge strane, Slovenci su rekli da oni dolaze iz ustanova koje imaju daleko manje smeštajne kapacitete, njihov najveći zatvor ima 550 mesta. Ova poseta je realizovana zahvaljujući saradnji koja postoji između ministarstava pravde dve države i prvi je konkretan potez na tom polju, složili su se učesnici.

 

You may also like