Pojačane mere bezbednosti saobraćaja

Sremska Mitrovica – U proteklih 6 meseci došlo je do smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i broja povređenih lica, ali je broj poginulih osoba u porastu u odnosu na prvih 6 meseci u 2012. godini, kako je rekao komandir Saobraćajne policije Vladimir Roljić na konfereniciji. Najugroženiji su vozači putničkih vozila i njihovi putnici, a najugroženije opštine su Ruma i Irig.

Uzrok saobraćajnih nezgoda je najčešće brzina prilikom koje je poginulo čak 12 lica, a u te svrhe pojačana je radarska kontrola. Drugi najčešći uzrok nezgoda je vožnja pod dejstvom alkohola, a broj ovakvih vozača se iz godine u godinu povećava. Za protekli period 1.600 vozača je isključeno iz saobraćaja, a njih 600 je zadržano sa preko 1,2 promila alkohola u krvi.

Akcenat je stavljen na kažnjavanje vozača koji ne stavljaju sigurnosni pojas, prolaze kroz crveno kao i na kažnjavanje prekršaja koje čine pešaci i biciklisti. Saobraćajna kontrola je pojačana u naseljenim mestima, zatim u blizini Gradske plaže, jezera i drugih kupališta. Tri službena motocikla svakodnevno u dve smene pokrivaju sve putne pravce, trude se da pronađu i identifikuju bahate vozače, rečeno je na konferenciji.

Roljić apeluje na sve vozače da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i na rodetelje da utiču na decu da vezuju pojaseve na zadnjem sedištu. Onima koji kreću na duža putovanja leti, apeluje se na češće pauze.

You May Also Like