Sremska Mitrovica – Centar za bezbedni internet pustio je u rad sajt na adresi netpatrola.rs na kojem građani mogu da prijave štetne sadržaje na internetu.

Građani na jednostavan način i anonimno mogu da prijave sadržaje na internetu za koje smatraju da nekog ugrožavaju, sadrže govor mržnje ili seksualno iskorišćavaju decu. Potreba za ovakvim servisom se javila jer je usled razvoja interneta nastao i novi oblik nasilja – digitalno nasilje. Pod tim pojmom se podrazumeva svako nasilje koje se sprovodi putem računara, mobilnih telefona i svih oblika elektronske komunikacije.

Na adresi netpatrola.rs mogu se prijaviti svi materijali sa interneta, bilo da se radi o fotografijama, video snimcima ili tekstovima, koji sadrže prizore seksualne zloupotrebe i nasilja nad decom ili govor mržnje.

Sve prijave obrađuje operater, a one materijale za koje proceni da predstavljaju ozbiljne prekršaje prosleđuje policiji. U Centru za bezbedni internet napominju da podaci o onima koji su prijavili neki sadržaj ostaju zaštićeni i da ni na koji način neće biti ugroženi zbog toga.

Centar za bezbedni internet zajednčki je projekat Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Ministarstva unutrašnjih poslova, Fonda B92, uz podršku Telenor fondacije.

You may also like