Sremska Mitrovica -Za prolećnu setvu 2012. godine u Sremu je ostalo 178.038 ha slobodnih oraničnih površina. Ovo smanjenje u odnosu na prošlu godinu (188.176) za 10.138 ha je rezultat povećane setve strnina.

Kod pravljenja plana setve su uzeti u obzir višegodišnje strukture setve, struktura setve u prošloj godini, plodored, kretanje cena poljoprivrednih proizvoda kako na domaćem tako i na stranom tržistu, zalihe na svetskom tržištu i predviđanje cena naredne godine, izvoz, razvoj stočarstva, razgovori sa proizvođačima, prerađivačima, naukom, privrednim komorama, zadružnim savezom, udruženjima poljoprivrednika i dr.

U prolećnoj setvi 2013. godine očekuje se da će doći do smanjenja površina pod kukuruzom za oko 11.610 ha (9%). Ova kultura je 2012. godine ostvarila pad prinosa u odnosu na prošlu godinu za 69 % u Sremu zbog sušne godine, koja je i pored veće cene proizvođačima donela mnogo manji finansijski rezultat. Aridniji uslovi, problemi oko izvoza (zaraženost aflatoksinima), stagnacija stočarstva su elementi koji će verovatno  uticati na smanjenje površina pod ovom kulturom.

Šećerna repa, ove 2012. godine je kultura koja je kao i kukuruz loše podnela ovu ekstremnu sušu na sremskim poljima, postignuti su manji prinosi za 52 % nego prošle godine (30,8 t/ha), sa nešto boljom digestijom. Pored toga ove godine šećerna repe je imala nešto bolju cenu korena, manje odbitke nečistoće, mnogo manje problsma oko prevoza i prizmiranja, i pored smanjenja prinosa ostala je kultura koja je iznad ostalih po finansijskim efektima. Prerađivači i za narednu godinu najavljuju slične cene i uslove proizvodnje, izvoz korena šećerne repe je pod znakom pitanja (prošle godine je usledila zabrana na početku kampanje) što će sigurno dovesti do malog smanjenja površina pod ovom kulturom, u planu oko 2 %.

Što se tiče uljarica, planira se da površine pod suncokretom budu veće za 17 %, dok pod sojom da budu na prošlogodišnjem nivou. Suncokret je jara kultura koja je u Sremu najlakše podnela ekstremnu sušu i donela solidne prinose sa dobrim finansijskim rezultatom, pa se smatra da će ove godine doći do izvesnnog povećanja površina pod ovom uljaricom, zbog bojazni da će i ova godina biti aridnija. Soja bi zbog tradicije, a i plodoreda ostala u planu na standardnim površinama za područje Srema.

Vladimir Vlaović

 

 

 

 

 

Možda Vam se svidi i