Sremska Mitrovica – Upotreba pirotehničkih sredstava najučestalija je tokom novogodišnjih i božićnih praznika, i to prvog i drugog razreda, koja se nalazi u slobodnoj prodaji.

Praznici kao što su doček Nove godine i Božić nekako su nezamisivi bez eksplozija koje proizvode pirotehnička sredstva. Neke od detonacija mogu da se čuju u gradu i pre praznika, takve petarde mogu da budu i opasne, pogotovo ako ih koriste maloletna lica.

Ako već ne možete da proslavite praznike bez upotrebe pirotehničkih sredstava, obratite pažnju na ambalažu na kojoj bi trebalo da postoji rešenje o kvalitetu i ispravnosti eksplozivnih naprava. Iako Ministarstvo unutrašnjih poslova mora da odobri prodaju ovih sredstva, na tržištu se nalazi i jedan broj nelegalnih proizvoda, čije poreklo nije poznato.

Komunalna policija grada Sremska Mitrovica i pre praznika vodiće računa o vanpijačnoj prodaji pirotehničkih sredstava.

jokic“Na poslednjoj sednici skupštine grada Sremska Mitrovica usvojene su izmene i dopune o uklanjanju manjih montažnih i oglasnih objekata u okviru koje se izmena odnosi da Komunalna policija može da vrši kontrolu i sankcioniše lica koja se bave vanpijačnom prodajom sa javne površine. Ovo je upravo rezultat prvog u nizu sastanaka koje smo imali sa Komunalnom policijom grada Beograda, gde smo primenili njihova iskustva i način i metod rada u toj oblasti, tako da će Komunalna policija u narednim periodima a pred novogodišmnje i božićne praznike upravo vršiti kontrolu vanpijačne prodaje, prosjačenja a takođe će obratiti pažnju i na prodaju pirotehničkih sredstava a to će mo dogovoriti u narednom periodu sa predstavnicima Policijske uprave Sremska Mitrovica, na koji način da koridinirano realizujemo i sprovedemo tu akciju”, rekao je načelnik Komunalne policije Miroslav Jokić.

Za vanpijačnu prodaju pirotehničkih sredstava, biće izrečena pismena upozorenja a ako se lice ogluši na upozorenje, kazna iznosi 5.000 dinara.

Upotrebom petardi, pirotehničkih i drugih sredstava remeti se normalan način života građana, ugrožava se bezbednost i remeti kretanje lica na jvnim mestima, a u određenim slučajevima može doći do ozbiljnog ugrožavanja života ljudi i imovine.

Roditelji bi trebali tokom prazničnih dana, da paze na svoju decu dok koriste petarde, ili slična pirotehnička sredstva.

Prema sadašnjim propisima prvi razred pirotehničkih sredstava može da kupi i maloletna osoba, dok sva lica preko 18 godina mogu da kupe i drugi razred eksplozivnih naprava i to na bilo kom mestu.

Nekontrolisana upotreba petardi, pirotehničkih i drugih sredstava sankcionisana je članom 19. Zakona o javnom redu i miru, gde je predviđena novčana kazna ili kazna zatvora do 60 dana.

You may also like