Sremska Mitrovica – Pored rasta troškova života zbog ogreva i zimnice, Mitrovčane će obradovati vest o pojeftinjenju svinjskog mesa. Cene svinjetine krenule su na niže, očekuje se njihov dalji pad i pad cene prerađevina, a razlog tome je, kako kažu u pojedinim mesnim industrijama, niske cene žive vage tovljenika.

U jednoj od industrija mesa u Sremskoj Mitrovici svinjski but jeftiniji je za oko dvadesetak dinara i košta 459 dinara kilogram, umesto dosadašnjih 479, a već za vikend, kako najavljuju, očekuje se novo pojeftinjenje. Niska cena svinjetine upravo je posledica niže cene tovljenika koja je sa 200 dinara pala na 160 – 170 dinara. Stočari i mesari kažu da je to uobičajeno za ovo doba godine kada je potražnja mala u odnosu na ponudu zbog povećanja troškova.

Cena tovljenika žive vage po rečima uzgajivača trebalo bi da bude povećana, kada se poveća potražnja, to je obično, kako kažu, za vreme Novogodišnjih i Božićnih praznika, kada se i očekuje poskupljenje svinjetine u industrijama mesa.

You may also like