Paklene vrućine opasne po život!

Sremska Mitrovica – Visoke temperature koje su protekla tri dana zabeležene u Sremskoj Mitrovici a ista temperatura od oko 36 stepeni se očekuje i sutra, najviše problema uzrokuju hroničnim bolesnicima i starijim osobama, mada ne prijaju ni zdravim ljudima.

Iz službe hitne medicinske pomoći, doktor Drinić za radio Ozon je rekao da za sada nije alarmantna situacija. Radnici na građevinama, ovih dana se češće javljaju za pomoć jer ne vode računa tokom rada, koriste hladne napitke a oni povećavaju žeđ i znojenje. Previše rashlađena pića predstavljaju temperaturni šok, pa ove radnike dovedu kolege kada im pozli na poslu.

Dr. Mirko Ivić sa kardiologije Opšte bolnice Sremska Mitrovica, preporučuje pridržavanje saveta lekara, redovno uzimanje terapije a u periodu od 10 do 17 časova se ne savetuje izlazak, već boravak u hladovini i klimatizovanim prostorijama koje su rashlađene samo pet stepeni manje od spoljne temperature, i smanjenje fizičkih aktivnosti.

“Stariji sugrađani i hronični pacijenti kod kojih usled visokih temperatura može doći do naglog pogoršanja stanja, naročito oni koji od ranije imaju problema sa visokim pritiskom, ovih dana treba da vode više računa o svom zdravlju, redovnije posećuju svog lekara i da kod prvih tegoba potraže pomoć stručnih službi“, rekao je dr. Ivić

Lagana odeća, šešir, naočare za sunce, flašica sa vodom, sladoled – sve to pomaže da se pregrmi velika vrućina.
Nema boljeg načina da se rashladite od uzimanja obične vode. Međutim, nije dovoljno samo unositi vodu u organizam, već ukoliko ste u prilici osvežite se. Dovoljno je da pokvasite podlaktice obe ruke i da vam bude lakše.
Ono što je malo poznato jeste da je potrebno da unesete dva puta više tečnosti u organizam nego što izgubite tokom dana.

Podsećamo, da je prošle godine 22.juna kada su vremenski uslovi bili slični kao poslednjih dana ove godine, Vojvođanski sekretarijat za rad preporučio da se rad prekine od 11 do 16 sati, ako napolju bude toplije od 36 stepeni.

 

You May Also Like