Sremska Mitrovica – Akcize na alkoholna pića, pivo, cigare (tompuse) i cigarilose u Srbiji od danas su veće za 12,2 odsto.

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu finansija i privrede, odlukom koju je Vlada usvojila u četvrtak završeno je redovno godišnje usklađivanje dinarskih iznosa akciza na alkoholna pića, pivo, cigare i cigarilose. Nova akciza na rakije od voća, grožđa i specijalne rakije je 117,27 dinara po litru, a za rakije od žitarica i ostalih poljoprivrednih sirovina akciza je povećana na 297,52 dinara po litru.

Akciza na žestoka alkoholna pića i likere povećana je na 190,69 dinara po litru. Prema odluci Vlade Srbije, akciza na pića s niskim procentom aklohola povećana je na 19,58 dinara po litru, a na pivo na 22,17 dinara po litru. Kod duvanskih proizvoda povećana je akciza na cigare i cigarilose na 21,07 dinara po komadu.

Planiranim redovnim usklađivanjem akciza krajem januara nisu obuhvaceni derivati nafte, cigarete i kafa, kažu u Ministarstvo finansija i privrede Srbije.

Prvo naredno usklađivanje iznosa akciza na cigarete i kafu biće, po poslednjim izmenama Zakona o akcizama, januara 2014. na osnovu indeksa potrošačkih cena za 2013. Naredno usklađivanje dinarskih iznosa akciza na derivate nafte biće januara 2016. na osnovu indeksa potrošačkih cena za 2015. godinu.

 

Možda Vam se svidi i