Sremska Mitrovica –  U okviru projekta „Podrška stručnom obrazovanju i obuci u zatvorskim ustanovama“, više od 500 osuđenika biće obučeno za rad u oblastima za kojima postoji potreba na tržištu rada, kroz pilot obuke u KPZ u Nišu, Sremskoj Mitrovici i Požarevcu.

Osuđenici će biti obučeni za zavarivanje, sito štampu, stolarstvo, pekarstvo i povrtarstvo.Nakon izlaska iz zatvora, sa stečenim znanjima, veštinama i kvalifikacijama, bivši osuđenici imaće mogućnost da se zaposle ili započnu sopstveni posao, a ne da se vraćaju kriminalu.

Obuke osuđenika sprovode specijalno obučeni timovi nastavnika i instruktora, kao i rukovodstva zatvorskih sektora. Nakon obuka i položenih ispita, svaki osuđenik stiče zvanje koje će zvanično biti priznato na tržištu rada u Srbiji.

Projekat finansira EU, a Nacionalna služba za zapošljavanje će održati seminar za savetnike iz cele Srbije, kako bi se oni obučili za poseban pristup zapošljavanju bivših osuđenih lica.

Seminar je danas počeo u Kovačici i trajaće  do 29. marta.Iz Sremske Mitrovice na seminar je otišao jedan savetnik pri zapošljavanju, koji će se obučiti za poseban pristup motivaciji bivših osuđenika i njihovoj aktivaciji za traženje posla, za razvijanje metoda informisanja poslodavaca o zapošljavanju bivših osuđenika, kao i za razumevanje specifičnog iskustva onih koji su tokom odsluženja kazne uspešno završili stručnu obuku.

Ovo je  prvi put da savetnici NSZ završe obuku i savladaju veštine za posredovanje pri zapošljavanju bivših osuđenih lica.

Nacionalna služba za zapošljavanje predstavlja važnu kariku u prihvatanju bivših osuđenika i njihovoj daljoj reintegraciji u društvo, što je jedan od vidova društveno odgovornog ponašanja i države i poslodavaca.

 

Možda Vam se svidi i