Sremska Mitrovica – Odlukom Njegovog Preosveštenstva Episkopa sremskog Gospodina Vasilija, radovi na obnovi manastira Bešenovo, počeli su prošle godine kada su iskopani stari temelji, a novi temelji crkve su izliveni ove godine i osveštani pre dva meseca.

Za ovako veliki posao oko obnove potrabna su velika i sredstva, pa iz manastira apeluju na građane da pomognu i dajući koliko mogu, „zajedno ispravimo decenijsku nepravdu i manastir ponovo uzdignemo ka nebu naše Svete Fruške gore“, reči su nastojatelja manastira Bešenovo.

„Obnova manastira Bešenovo, ne bismo li, Božijim blagoslovom i nadom na pomoć dobrih ljudi, za 70. godišnjicu od njegovog rušenja, obnovili makar hram posvećen svetim Arhangelima. Stoga i apelujemo i molimo sve ljude dobre volje da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu taj veliki i bogougodni poduhvat,“ piše u saopštenju iz manastira Bešenovo.

Manastir je, po predanju, podigao kralj Dragutin Nemanjić, koji je upravljao Sremom. Smestio ga je na jednom od glavnih izvorišta vode koja su napajala stari Sirmijum, danas Sremsku Mitrovicu. Krst manastira Bešenovo pominje se još 1292. godine, dakle upravo u doba Dragutinovo.

Pisani tragovi o manastiru potiču iz XV veka i on je, u kulturnom i duhovnom životu pravoslavnog naroda, bio veoma značajan. Turci su ga, u više navrata, pljačkali i rasterivali monahe, a nije mu naklonjena bila ni Habzburška monarhija. U ondašnjoj obnovi je veliku ulogu imao mudri mitropolit Pavle Nenadović koji je dobro znao njegov izuzetan duhovni i nacionalni značaj.

U manastiru od 1773. počiva pukovnik Aleksandar Rašković, poslednji knez iz loze Raškovića koja, direktno, poreklo od svete loze Nemanjića. Njegov otac Atanasije je, neposredno pre Druge seobe Srba u Panoniju, u Starom Vlahu podigao ustanak protiv Turaka, a ujak mu je bio predvodnik te seobe, Patrijarh Arsenije IV Jovanović Šakabenta. Grobnica Aleksandra Raškovića otkrivena je slučajno, prilikom otkopavanja zakorovljenih temelja manastira, i u okviru njegove obnove biće reastaurirana.

U Bešenovo su, računajući da je ono skrajnuto od puteva, monasi iz Sremske Ravanice i Jaska, ne bi li ih spasili od divljanja ustaša koji su zaposeli Srem, na početku Drugog svetskog rata sklonili mošti svetog kneza Lazara i Svetog cara Uroša. Odatle su 1942, zahvaljujući naporu i hrabrosti sveštenika Radoslava Grujića, prebačene u Sabornu crkvu u Beogradu. Na ljutu nevolju i žalost našeg naroda, ustaše su, po nalogu poglavništva NDH, poharale Bešenovo, a 1944. godine nemačka avijacija ga je bombardovala i, kao i ceo manastirski Prnjavor, sravnila sa zemljom.

Posleratne vlasti su, prećutno, odobrile razvlačenje cigle i drugog građevinskog materijala, a manastiru je oduzet zemljišni posed, da bi, posle žalbe igumana Nikodima zbog toga, ostao i bez zemljišnog minimuma. Posle toga, od manastira je ostala samo opustela ruševina Crkve i konaka.
Nastojatelj manastira Bešenovo:
Arhimandrit hadži Arsenije Matić,
profesor Karlovačke Bogoslovije
Novčani prilozi za pomoć obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na sledeće račune:

1. dinarski račun broj:
340-11007646-60
otvoren kod Erste banke.

2. Devizni račun Manastira Bešenovo i bankarska instrukcja za uplate iz inostranstva je:

CORRESPONDENT BANK FOR (EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD) INCOMING PAYMENTS:
SWIFT CODE: GIBAATWGERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:
SWIFT CODE: GIBARS22
ERSTE BANK A.D. NOVI SAD
BENEFICIARY:
IBAN: RS35340000001101007936NAME: SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR BEŠENOVO
ADDRESS: ŽIKE BEGANOVIĆA BB, BEŠENOVO, SERBIA

Za pomoć u građevinskom i drugim neophodnim materijalima

Možete se obratiti direktno igumanu Manastira Bešenovo Arseniju Matiću na sledeće brojeve: 063/366-213 i 064/803-23-27.

You may also like