Sremska Mitrovica – Borbu protiv zaraznih bolesti Srbija će pojačati vraćanjem sanitarnih inspektora na sve granične prelaze i uvođenjem još jedne obavezne vakcine – protiv pneumokoknih infekcija, uz 10 postojećih.

Tako je predviđeno predlogom novog zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.
Važeći zakon usvojen je 2004. godine, a sada, kao zemlja na putu ka EU, moraćemo da prihvatimo standarde i u zaštiti od zaraznih bolesti, prenose agencije.

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija obavezna je za svu decu u skoro svim državama Evrope, osim u Srbiji, Albaniji i Bosni i Hercegovini.

U našoj zemlji ova vakcina nije obavezna, jer prema važećem zakonu već se prima ali po preporuci lekara i to samo za pacijente koji imaju neku od ovih dijagnoza: anatomska ili funkcionalna asplenija, srpasta anemija, hronične bolesti srca, pluća, jetre i bubrega, djabetes, nefrotski sindrom, alkoholizam i druge.

U Srbiji se vrši obavezna vakcinacija protiv:

tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, infekcija izazvana bakterijom hemofilus influence, malih boginja, rubeole i zauški.
Prema kliničkim indikacijama, tj. prema preporuci lekara, vakcinacija se vrši i protiv gripa, infekcija izazvanih pneumokokom, infekcija izazvanih meningokokom, hemofilus influenca B a prema epidemiološkim indikacijama i protiv besnila, hepatitisa B i tetanusa.

Iz Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, obaveštavaju da je primena novog pravilnika o imunizaciji kojom je predviđena obavezna vakcinacija dece petovalentnim vakcinama kao i vakcinacija protiv pneumokoka kod dece i odraslih koja spadaju u rizične grupe (prema preporuci lekara), uz još neke izmene, previđena od 01. januara 2014. godine, ali je još neizvesno da li će pravilnik početi da se primenjuje.

You may also like