Sremska Mitrovica – Seksualno obrazovanje od jeseni će se naći u vojvođanskim srednjim školama, a reč je o pilot-projektu pod nazivom „Reproduktivno vaspitanje“.
Primena ovog projekta treba da počne u septembru. Novi predmet neće biti eobavezan, a primeniće se u pet gimnazija i pet strukovnih škola u 10 gradova i opština Vojvodine.

Jedna od gimnazija koja je ušla u ovaj pilot-projekat je i gimnazija iz Sremske Mitrovice.

U mitrovačkoj gimnaziji ovaj projekat nije jedina novina. Sledeću generaciju učenika ove škole, dočakaće dvojezična nastava sa implementiranim Cambridge programom, odnosno deo nastave će se izvoditi na engleskom jeziku.

Predmeti koji će se učiti na srpskom i engleskom jeziku su matematika, informatika, geografija, građansko vaspitanje od prve godine, u trećoj logika i u četvrtom razredu filozofija.
Dvojezična nastava podrazumeva izvođenje nastave pojedinih predmeta na srpskom i engleskom jeziku, u sklopu nastavnog plana i programa koje utvrđuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Učenici uče gradivo u istom obimu i prema istim kriterijumima kao i ostali koji te predmete slušaju samo na srpskom jeziku. Nastava se izvodi na oba jezika (i srpskom i engleskom), a cilj je da se učenici postepeno uvode u stručnu terminologiju pojedinih predmeta.
Dvojezična nastava sa implementiranim Cambridge programom, učenicima daje mogućnost da, ukoliko to žele, polažu maturski ispit po programu međunarodne mature koja se završava polaganjem ispita na kraju četvrte godine i dobijanjem IB diplome. Ova diploma omogućava učenicima ostvarivanje visokog akademskog postignuća, a učenici koji dobiju IB diplomu, stiču pravo da konkurišu na univerzitete u više od 110 zemalja sveta, među njima i one najprestižnije.

 

U školskoj 2013/2014. godini Mitrovačka Gimnazija upisuje 6 odeljenja i to:
• 2 odeljenja društveno-jezičkog smera,
• 1 odeljenje prirodno-matematičkog smera,
• 1 odeljenje informatičkog smera i
• 2 odeljenja opšteg smera od čega je jedno bilingvalno

You may also like