Sremska Mitrovica – Učenici osmog razreda, koji su u ponedeljak stupili u novu školsku godinu maturu će na proleće polagati po novom konceptu. Nacionalni prosvetni savet usvojio predlog za promenu koncepta polaganja ispita.

Pored zadataka iz srpskog i matematike, oni će rešavati i treći test koji će biti kombinacija gradiva pet predmeta, fizike, hemije, biologije, geografije i istorije.

Predlog da i treći test uđe u maturski ispit u utorak je usvojen na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta.

Podršku Nacionalnog prosvetnog saveta novi koncept mature dobio je iz drugog puta. Na prošloj sednici ovo pitanje je skinuto sa dnevnog reda, a od Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja je zatražena radna verzija testova. U konačnom predlogu nije prošla ideja da se u kombinovani test uvrste umetnosti i strani jezici.

Novine u polaganju mature pripremio je Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je i tvorac standarda na osnovu koga će biti napisani testovi. Ova ustanova, zajedno sa Ministarstvom prosvete i drugim ustanovama, moraće u sledećih nekoliko meseci da ponudi odgovore na niz pitanja koja se tiču zbirki za pripremu ispita, broja pitanja, načina bodovanja, ali i niza tehničkih detalja.

 

Izvor: Večernje novosti

You may also like