Na pijačnim tezgama jeftiniji školski pribor

Sremska Mitrovica – Približava se 1. septembar, a sa njim nova školska godina. Đaci se raduju ponovnom susretu sa drugarima i upoznavanju novih, međutim roditelji su ti koji preuzimaju brigu o pripremi svojih mališana za predstojeću godinu. Prodavci kažu da je besparica sve očiglednija, prodaja slabija nego ranijih godina, a kupuje se samo najneophodnije. Roditelji se uglavnom raspituju za udžbenike, ponešto naručuju i kupuju najosnovnije.

Kompleti udžbenika su najskuplji za VII razred i koštaju od 13.000 do 15.000 dinara. Roditeljima čija deca dobijaju besplatne komplete je lakše, ali i njima treba dosta novca. Osim udžbenika rančevi su najskuplja stavka. Koštaju od 1.000 pa, do 10.000 dinara, prazne peretonice od 200 do 900 dinara, a pune od 900 do 2.500 dinara. Zbog povoljnijih cena sve je više onih koji odlučuju da školski pribor potraže na pijacama. Roba je jeftinija, a nema velike razlike u kvalitetu. Sveske se, na primer na pijaci mogu naći i za 13 dinara, dok su u knjižarama 25 i više dinara.

U mitrovačkim knižarama veće gužve za sada nema, očekuje se da se stanje promeni već u toku sledeće nedelje, bar što se kupovine udžbenika tiče, dok će se za pribor i sveske redovi ipak naći ispred pijačnih tezgi.

You May Also Like