Sremska Mitrovica – Iako Britanski meteorlozi beže od najava vremenskih prognoza za duži period od 30 dana, današnji mediji u Srbiji najavljuju veliku verovatnoću za još jedno nadprosečno toplo leto.

Veliki je izazov predvideti tačnu evidenciju o jet streamu više od pet ili šest dana ranije, tako da je još uvijek veliki posao da se priča o izgledima za naše leto, pišu engleski meteorolozi.
Ipak ako će mo verovati pisanju štampe, možda bi leto 2013. godine u Evropi moglo biti jedno od najtoplijih ikad.
Jun, jul, a posebno avgust bi trebali da budu topliji od proseka, pa se već sada upozorava na vanredno opasne toplotne talase, kao i na suše širom kontinenta, pišu mediji.
Uživajte u ovom kratkotrajnom i promenljivom proleću jer, kako meteorolozi najavljuju, čeka nas pakleno leto. Čak toplije od onog 2003. godine, koja je ušla u istoriju po najvećim vrućinama u poslednjih 150 godina, prenosi Beta

Jedno od najekstremnijih leta zabeleženo je 2003. godine koja je zapamćena kao ekstremno topla i vrlo sušna.Ta godina ušla je u istoriju Evrope po najvećim vrućinama u zadnjih 150 godina.

Uslijed učestalih toplotnih talasa u leto 2003. širom Evrope umrlo je 30.000 ljudi.
Obistini li se prognoza za leto 2013.godine, idućih meseci mogli bi biti oboreni temperaturni rekordi.

Najviša temperatura ikada zabeležena na našim prostorima iznosi 46.2°C a bilo je to 31.jula 1901. godine u Mostaru. U Srbiji, rekord drži Smederevska Palanka sa temperaturom od 44.9° stepeni, izmerenom 24.07. 2007.godine.

Dosadašnja apsolutno najviša temperatura vazduha u Sremskoj Mitrovici od  41.0 stepen, izmerena je 09.semptembra 1946.godine.

 

You may also like