Sremska Mitrovica – Mitrovačka gimnazija, jedna od najstarijih i najuglednijih obrazovnih institucija na ovim prostorima, ove godine obeležava značajan jubilej, 175 godina postojanja.

Povodom  jubileja, profesor gimnazije Đorđe Domazet priprema monografiju ove ugledne škole.

Priprema, kaže Domazet nije laka, podrazumeva obradu obimnog arhivskog materijala. Monografiju, istorijski osvrt na tradiciju i đake, činiče četiri dela. Prvi koji će obuhvatati period od osnivanja do početka usmerenog obrazovanja, drugi vreme od sredine sedamdesetih godina prošlog veka do danas. Treći će biti posvećen slavnim učenicima Mitrovačke gimnazije, dok će u četvrtom biti prikazani maturanti.

Za svojih 175 godina postojanja Gimnazija je postala simbol grada, a na hiljade njenih đaka ostavilo je značajan trag u nauci i kulturi, ne samo Srema i Srbije nego i sveta.

Ova monografija biće završena do 12. aprila, za kada je planirana i centralna svečanost povodom proslave jubileja Mitrovačke gimnazije.

U monografiji će se pored ostalih sadržaja naći i spiskovi maturanata svih dosadašnjih generacija. Kako postoji velika mogućnost da je prilikom prepisivanja imena iz matičnih knjiga došlo do neke greške, svi zainteresovani maturanti mogu da pogledaju spiskove na sajtu Gimanzije i pošalju ispravke na adresu: mitrovackagimnazija@gmail.com.

Ukoliko neko poseduje i zanimljive fotografije i druge sadržaje iz ranijih perioda može ih poslati na istu adresu ili doneti u školu profesoru matematike Đorđu Domazet.

 

 

You may also like