Sremska Mitrovica – Postoji mogućnost da će država razmenjivati junad i svinje za kukuruz. Republičkoj direkciji za robne rezerve i Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija upućena je inicijativa od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije da se interveniše sa 68.000 tona merkantilnog kukuruza kroz naturalnu razmenu za tovne svinje ili tovnu junad.

Poljoprivrednici u Sremu koji prošle godine nisu prošli na konkurusu , nadaju se da će ove godine možda proći i da će uslovi biti povoljniji.

Ministarstvo je ovaj zahtev uputilo kako bi se podstakla proizvodnja junećeg i svinjskog mesa i na taj način zadovoljila potreba domaćeg tržišta, ali i povećao izvoz ovog mesa na strana tržišta, navodi se u saopštenju.

Naturalna razmena odnosi se na primarnu poljoprivrednu proizvodnju – registrovana poljoprivredna gazdinstva (fizička i pravna lica, zemljoradničke zadruge i preduzetnici) koji imaju zatvoreni proizvodni ciklus tovnih svinja i tovne junadi.

You may also like