Mitrovdan

Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica, Pravoslavna crkva i vernici danas slave dan Svetog Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Praznik je posvećen komandantu Soluna iz 3. veka koji je stradao jer je štitio hrišćane.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski, koga starokalendarske pravoslavne crkve slave 8. novembra, rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je takođe bio da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika početkom 4. veka.

Crkveni istoričari nisu saglasni oko toga da li treba život ovog svetitelja locirati u Solun ili Sremsku Mitrovicu, rimski Sirmijum, jer najstariji dokumenti koji su sačuvani potiču tek iz 8. veka, prenosi Verska informativna agencija.

Po jednima, mučenik je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci su preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara.
Grci su već 413. podigli u Solunu baziliku u kojoj su se čuvale mošti sv. Dimitrija. Grad je sačuvan, po predanju, od zemljotresa, bolesti, opsada. Sv.Sava Srpski, kako beleži Domentijan „dođe u solunski grad i pokloni se svetom velikom čudotvorcu Dimitriju i celiva njegovu časnu ruku”.
Svetog Dimitrija posebno slave, pored Grka, Rusi i Srbi. Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi.

U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga proslavlja kao Dan grada a na njenom grbu se nalazi od 1388. godine.

Postoje razna verovanja u narodu povodom Mitrovdana.
Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima.
Ko hoće da mu crni luk zimi ne proklija, neka ga uoči Mitrovdana ostavi na toplo mesto, pa se neće pokvariti, ma kolika toplota bila.

Ako na Mitrovdan bude oblačno, biće topla zima, bude li vedro, biće oštra. Ako pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju.
Na Mitrovdan se u svaki ugao kuće stavi po jedan oblutak protiv miševa.

U istočnoj Srbiji se dan po Mitrovdanu naziva Mišji ili Mišulov dan, koji se praznuje da miševi ne bi po hambaru i kući nanosili štetu.

You May Also Like