Sremska Mitrovica – Ove godine većina zaposlenih Mitrovčana se raduje maju mesecu, jer se  „kalendarski poklopa“ 1. maj – Međunarodni praznik rada, iako je proslava 1. maja tekovina komunizma koji u našoj zemlji odavno ne postoji, i Veliki petak, koji je 3.maja.

Uskrs se praznuje u nedelju a po zakonu se ne radi ni drugog dana Uskrsa, u ponedeljak, tako da će prvi radni dan biti tek utorak 7. maj.

Ima dovoljno vremena da se i otputuje negde, ipak većina Mitrovčana ostaje u gradu.

Malo je onih sa kojima smo razgovarali a da planiraju da otputuju. „Dete, kućevno.Pa uskrs je, farbaćemo jaja, doći će deca sa unucima i ako bude lepo vreme ceo dan u dvorištu“ rekao nam je stariji čovek na pijaci u Sremskoj Mitrovici, i dodao da je došao da proveri da li će poskupeti jaja, da na vreme pazari.

I ove godine, kao i prošle, najposećenija će biti Fruška Gora, tako kaže većina Mitrovčana. Neki planiraju u vikend naselja, jer su tamo njihove vikendice.Obići će i Ribarsku čardu u Banoštoru, koja je uvek puna za vreme praznika.

 

Na Fruškoj Gori je i izletište Letenka koje je omiljeno među mladima, koji uglavnom planiraju kampovanje bar dva dana.

 

Ove godine su mnogi Mitrovčani zadovoljni sa datumom održavanja Moto susreta, koji su najavljeni za 3, 4 i 5.maj, tako da će obeležiti i pravoslavni uskrs sa svojim ukućanima a i iskoristiti priliku da se odlično provedu tokom praznika koji  ove godine traje kao „mali godišnji odmor“.

 

Mitrovčani, koji praznike vole da provedu mirnije i opuštenije, obići će manastire na Fruškoj Gori.

Prošle godine tokom prvomajskih praznika bilo je oko 300.000 izletnika na Fruškoj gori.

Javno preduzeće “Nacionalni park Fruška gora” naplaćivao je takse u iznosu od 150 dinara po jednom vozilu.

Pri ulasku u Nacionalni park, svakoj grupi izletnika  podeljene su kese za smeće i flajeri sa uputstvima o pravilima ponašanja u Nacionalnom parku.

Očekuje se da će i ove godine biti ista organizacija u okviru ovog preduzeća.

You may also like