Sremska Mitrovica – Zbog kontradiktornih izjava nadležnih u vezi ispravnosti mleka, Mitrovčani sa kojima smo razgovarali ne znaju da li da kupuju ovaj proizvod ili ne, dok trgovci u našem gradu ističu da je još od proteklog vikenda u padu prodaja mleka i mlečnih proizvoda, ali nisu bili raspoloženi da kažu u kom procentu i kojih proizvođača.

Država očekuje da će sredinom sledeće nedelje dobiti rezultate uzoraka mleka koji su poslati na analizu u laboratoriju u Holandiju.

Naime, Uznemirujuće podatke o mleku obelodanio je vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić. On kaže da najnoviji podaci pokazuju da je u skoro 90 odsto uzoraka mleka premašena dozvoljena granica od 0,05 mikrograma po kilogramu aflatoksina M1, a u slučaju „Niške mlekare“, „Subotičke mlekare“, „Somoboleda“ i „Meglea“ premašena čak dvostruko.

S druge strane ministar poljoprivrede Goran Knežević, tvrdi da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu, zdravlje ljudi nije ugroženo, a sumnjivi uzorci su povučeni iz prometa.

U više od 30 ispitanih uzoraka mleka iz desetak domaćih mlekara postoje količine aflatoksina veće 10, 20 pa čak i 200 puta od dozvoljenih, izjavio je potpredsednik vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo Goran Ješić. Situaciju dodatno otežava činjenica da se radi o jednoj od namirnica koja je, osim u ishrani, nezaobilazan sastojak ogromnog broja prehrambenih proizvoda. S obzirom na sve ove okolnosti, Goran Ješić očekuje hitnu reakciju države.

You may also like