Sremska Mitrovica – Beograd – Ekipa „Zidareva ljubav“ iz Sremske Mitrovice osvojila treće mesto na prvom Redbull Flugtag 2013 Serbia.


Neverovatne leteće mašine na ljudski pogon, hrabri piloti i timovi uz 150.000 posetilaca učinili su subotu 22. jun danom za prepričavanje. Kako i nebi, 37 timova vredno je radilo na pripremi letelica više od dva meseca, kako bi publici prikazali svoj jedinstveni let.

Za većinu timova, njihov prvi let se završio svega par metara od poletanja sa rampe. Srećom, nije bila bitna samo pređena razdaljina u letu, već i šou pre leta i izgled same letelice.

Nakon nešto više od tri sata programa, situacija na tabeli je bila jasna, a tri najbolja tima nisu otišli praznih ruku na kraju takmičenja. Pobednički tim “Flyin’ figuar” će odleteti u Salcburg na ekskluzivnu turu u Hangaru 7 i let predsedničkim avionom Josipa Broza Tita – Daglas DC6 proizvedenim davne 1956. godine. „Leteći ćurani“ osvojili su drugu nagradu, a članove tima očekuju letovi na Galebu G2 dok je trećeplasirani tim “Zidareva ljubav” osvojio tandemske skokove padobranom. HP Srbija, takođe je nagradila sve članove tri prvoplasirana tima vrednim nagradama: pobednički tim računarima, a drugoplasirani i trećeplasirani tim štampačima.

Red Bull Flugtag izaziva hrabre i mudre da dizajniraju, naprave i pilotiraju ručno napravljenim letećim mašinama sa 6 metara visoke platforme.

Flugtag, pomera granice ljudskog leta, međutim takmičarima je neophodno više od samog vremena provedenog u vazduhu, kako bi uspeli da se nađu na podijumu.
Timovi su se ocenjivali na osnovu tri kriterijuma: daljina leta, kreativnost letilice i nastup. Ovaj kriterijum je inspirisao leteće takose, praistorijske pterodaktile, kamionete sa krilima, pa čak i Snupija i družinu da se nađu na platformi!

Od kad se prvi Red Bull Flugtag održao u Beču u Austriji 1992. više od 100 Red Bull Flugtaga je održano širom planete, privlačeći i do 300.000 gledalaca po dešavanju.

You may also like